Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 110 seconden

eldra_eluc_combikabel_domotica KNXKabelspecialist Eldra BV uit Ittervoort is op 1 juli KNX Technology Partner geworden. Hiermee breidt KNX Nederland het netwerk van Technology Partners uit van acht naar negen bedrijven. Technoloy Partners verkopen of produceren producten die KNX-systemen kunnen versterken of uitbouwen. Eldra produceert onder meer een twee-in-één voedingskabel voor KNX-installaties waarmee een vakman de helft van de installatietijd kan besparen.

Eldra is een internationaal georiënteerde producent en leverancier van klantspecifieke kabeloplossingen. Met haar producten en adviezen levert het bedrijf een bijdrage aan het minimaliseren van stilstanden in professionele systemen voor de industrie, infrastructuur, utiliteit en woningbouw. Eén van de laatste innovaties uit de keuken van Eldra is de domotica combikabel ELUC. ELUC is een combinatie van een voedingskabel voor lokale wandcontactdozen en een voedingskabel voor het schakelen van functies als verlichting en zonwering binnen een KNX-installatie. De twee-in-één kabel bestaat uit tien gekleurde 1,5 mm2 aders en drie 2,5 mm2 aders. Zo hoeft de installateur nog maar één kabel aan te sluiten en wordt de installatietijd de helft korter. Vanuit de KNX-verdeelkast kan de installateur op kleur de juiste verbindingen maken. Met de traditionele kabels met zwarte aders en cijfers, is een aansluitfout snel gemaakt. De ELUC-kabel met de herkenbare kleuren sluit dergelijke fouten nagenoeg uit. De ELUC-kabel is halogeenvrij, geproduceerd volgens IEC 60502 en herkenbaar aan de KNX-groene buitenmantel met grijze streep.

Daarnaast heeft Eldra onlangs – in samenwerking met fabrikant Spelsberg – een stekerbare kabeldoos inclusief klemmenstrook geïntroduceerd. De aderinvoer van de klemmenstrook is in dezelfde kleuren uitgevoerd als de tien aders voor de voeding van de actoren en de standaardkleuren van de wandcontactdoos-aders. De combinatie van de ELUC-kabel en de stekerbare kabeldoos levert extra installatiegemak voor de KNX Professional en beperkt de faalkosten.

Het Nederlandse KNX-netwerk van Technology Partners bestaat nu uit negen marktpartijen die allemaal op hun eigen manier bijdragen aan het uitbouwen van KNX als dé standaard voor woning- en gebouwautomatisering. Naast de Technology Partners zijn binnen het KNX-netwerk tevens 20 KNX-fabrikanten en een kleine 300 KNX Professionals vertegenwoordigd. Daarnaast maken ook vijf landelijke groothandelaren, enkele belangenorganisaties, kennisinstituten en opleidingscentra deel uit van het netwerk. Eldra BV levert met haar kabeloplossingen een duidelijke bijdrage aan de meerwaarde van KNX-systemen en daarmee aan het KNX-netwerk.