Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 82 seconden

Installatiecentrum-warmteverliesberekeningen-ISSO-methodenHet Energieakkoord wordt aangescherpt. Vanaf 1 oktober krijgen onder meer energie-intensieve bedrijven verplichtende maatregelen opgelegd. Hoe kan de industrie haar energiegebruik verminderen? Ondersteuning biedt het nieuwe ISSO-handboek ‘Energiebesparing in industriële gebouwen’. De Nederlandse industrie gebruikt meer dan 40% energie. Dit moet in 2020 voor minstens 14% duurzaam worden opgewekt. Daarbij moet er een energiebesparing zijn doorgevoerd van 9 petajoule. Hoe pakt de industrie dat aan? Een overzicht met concrete, effectieve en efficiënte energiebesparende maatregelen staan in het nieuwe ISSO-handboek ‘Energiebesparing in industriële gebouwen’. Het ISSO-handboek richt zich op facilitair managers, adviseurs en ontwerpende installateurs en is vooral van toepassing op bestaande industriegebouwen.

Het ISSO-handboek behandelt een breed scala aan onderwerpen: van verwarming, verlichting en elektriciteit tot stoom en perslucht. Behalve de techniek krijgt ook het financiële aspect aandacht; investeringen die zichzelf op termijn terugverdienen bijvoorbeeld. ‘Het gaat soms ook om de gedragsverandering van een bedrijf,’ vindt Ralf Bosch, rapporteur van het ISSO-handboek. ‘Dat kan al een besparing geven zonder investering. Noem alleen al onnodige bedrijfsuren van installaties en hun onderdelen, waaronder verwarming en verlichting. Na lezing van het boek kijk je met een duurzame bril naar installaties.’ Jan Grift, adviseur in energiebesparing die ook aan het ISSO-handboek heeft meegewerkt, zegt stellig: ‘een betaalbare besparing van 2% per jaar haalt een industrieel bedrijf in de maakindustrie op zijn sloffen, dus 3% moet zeker kunnen.’ In het ISSO-handboek staan direct toepasbare handvatten.

Het ISSO-handboek ‘Energiebesparing in industriële gebouwen’ is voor € 100,- (excl. btw en verzendkosten) verkrijgbaar via kennisbank.isso.nl. De digitale versie is met een abonnement te raadplegen op de ISSO-KennisBank. ISSO geeft ook een (incompany) instructie gebaseerd op het handboek. Nadere informatie staat op isso.nl.