Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 134 seconden

Een klein half jaar geleden jubelde Uneto-VNI dat haar pleidooi voor een wettelijke erkenning van cv-installateurs door Minister Blok is meegenomen in zijn maatregelen om het koolmonoxidegevaar terug te dringen. Vanaf 2019 mogen alleen erkende installatiebedrijven en cv-monteurs aanleg en onderhoud van cv-installaties uitvoeren.

Geen controle

Ik gaf toen al aan in mijn blog op Installatienet.nl dat het goed voor de branche was, maar niet zou helpen tegen de onveilige situaties bij cv-ketels die niet door een installateur worden onderhouden. Die worden immers niet gecontroleerd binnen de nieuwe erkenningsregeling! Dat laatste wordt de laatste week ook plotseling begrepen en geventileerd. Quote: “Het is ronduit zorgwekkend om te constateren dat er naar onze inschatting meer dan 400.000 installaties in Nederland überhaupt niet gecontroleerd worden”, zegt Doekle Terpstra.

(Te) grote stap: De woning APK

Al jaren wil Uneto-VNI een – in mijn ogen terechte – woning APK. Controle van alle installaties in de woning op deugdelijkheid en veiligheid is waar de echte winst behaald kan worden. Vraag is echter of de politiek die hier eerder niet aan wilde dat nu wel gaat doen. Ik hoop het van harte, maar vrees dat dit weer een te grote stap is, zeker voor een partij als de VVD die deregulering hoog in het vaandel heeft staan.

Alternatief

Mocht dit allemaal niet ineens lukken dan lijkt de verplichte cv-ketel APK me al een goed begin. Je moet de markt er ook aan laten wennen en als een inspecteur eenmaal  binnen is om de cv-ketel te checken, kan deze ook tips en hints geven over de rest van de installaties in de woning of het bedrijfspand.

Rol verzekeraars

Goed in het verhaal van Uneto-VNI is dat de verzekeraars een prominente rol krijgen toebedeeld. De woning APK kan worden verplicht bij het afsluiten van een verzekering af of kan worden gestimuleerd met kortingen. Dit laatste wordt ook al jaren toegepast met het Politiekeurmerk Veilig Wonen. De verzekeraars hebben hier dus al ervaring mee en hebben al een werkwijze en systeem op basis waarvan dit toegepast kan worden.

Kans van slagen

Uneto-VNI zou er in mijn ogen goed aan doen om niet als enige partij de woning APK te bepleiten (Uneto-VNI is tenslotte belangenvertegenwoordiger van een sector die er van gaat profiteren). Feitelijk zou Terpstra op de bagagedrager van het Verbond van Verzekeraars moeten gaan zitten. Dat is de club die weet hoe vaak het al mis is gegaan en welke gevolgen dat heeft gehad. Zij zouden mijns inziens minstens zo’n grote rol moeten hebben in het aanzwengelen van deze discussie als Uneto-VNI om het een kans van slagen te geven!

Marcel de Graaf is eigenaar van HR Premium Parts, specialist in gereviseerde cv-ketel onderdelen.