Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 149 seconden

LG Air Solutions (LG) brengt een nieuwe luchtgekoelde warmtepomp op de Benelux-markt. De LG Inverter Scroll Chiller is geschikt voor commercieel gebruik. Inverter-technologie zorgt ervoor dat de temperatuur van grote panden op een energie-efficiënte wijze op de wens van de eindgebruikers kan worden afgestemd. Het is dezelfde technologie als toegepast in de Multi V-systemen van LG. De fabrikant biedt met de nieuwe warmtepomp nu een totaalpakket aan, van Multi V VRF-systemen tot aan een complete line-up chillers. Met de introductie van de LG Inverter Scroll Chiller gaat LG zich ook richten op de koudwatermarkt in de Benelux.

De nieuwe chiller is beschikbaar in zowel een cooling only als een warmtepomp variant. De 20 RT (ACHH020LBAA) heeft een vermogen voor koelen van 65 kW en verwarmen van 48 kW. De 40 RT (ACHH040LBAA) heeft een vermogen voor koelen van 130 kW en verwarmen van 95 kW. Ten slotte is er het 60 RT (ACHH060LBAA)-model, met een vermogen voor koelen van 196 kW en verwarmen van 143 kW. De 40RT- en 60RT-modellen zijn standaard voorzien van een gescheiden ontdooicyclus van respectievelijk 2 en 3 gescheiden koeltechnische systemen. De modellen zijn modulair op te bouwen tot maximaal 5 units.

De LG Inverter Scroll Chiller is standaard uitgevoerd met inverter-technologie. Dankzij deze technologie kunnen de compressoren traploos het exacte vermogen leveren dat op dat moment nodig is. Doordat alle compressoren inverter-gestuurd zijn, kan het vermogen traploos geregeld worden tussen 10 en 100%. Doordat deze modellen beschikken over lauter inverter compessoren, is het gebruik van een soft starter overbodig. Dit levert gebruikers een flinke kostenbesparing op, aldus de fabrikant.

De compressoren zijn verder voorzien van ‘high pressure oil return’ (HiPOR)-technologie. Dit is een door LG gepatenteerd systeem. Bij conventionele systemen vindt de olieretour via de zuigzijde van de compressor plaats. Er ontstaat dan als het ware ‘kortsluiting’ tussen de hoge- en lagedruk, waardoor er rendementsverlies optreedt. Dankzij de HiPOR-technologie kan dit rendementsverlies worden voorkomen, omdat de olieretour alleen plaatsvindt in het hogedruk gedeelte van het systeem.

“We zien grote potentie in deze innovatieve line-up,” stelt Richard de Waal, directeur Air Conditioning & Energy Solutions bij LG Electronics Benelux. “Enerzijds door de uitfasering van R22 die voortvloeit uit de internationale afspraken met betrekking tot de F-gassen verordening, waardoor er een grote vervangingsmarkt van R22 Chillers aankomt. Anderzijds verwachten we marktaandeel te kunnen winnen met koudwatersystemen doordat de Europese wet- en regelgeving steeds scherper gaat kijken naar de hoeveelheid koudemiddelinhoud per vierkante meter. Deze energie-efficiënte modellen springen daarom perfect in op de toenemende vraag vanuit de markt. Naast deze luchtgekoelde warmtepomp chillers, hopen we in de nabije toekomst deze line-up verder uit te breiden met water-water-warmtepompen.”

Er draaien inmiddels twee projecten in Nederland waar de LG Inverter Scroll Chiller is geïnstalleerd, waaronder bij Meco. Voorafgaand aan de officiële productlancering heeft LG deze twee projecten uitvoerig gemonitord onder de klimaatomstandigheden in de Benelux. De chiller heeft zich bewezen in alle seizoenen en is klaar om de markt op te komen.

Lees hier meer over dit project.

Eemnes_Meco_21

[related_post themes=”text”]