Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 68 seconden

Branchevereniging Uneto-Vni heeft een film gemaakt, waarin Bas Vonk (projectleider van Homij) vertelt over de installatiewerkzaamheden in Wildlands Adventure Zoo Emmen. VolkerWessels (een handelsnaam van Homij) kreeg destijds de opdracht voor de realisatie van dit project. De opdrachtgever had een maquette en een programma van eisen met bijvoorbeeld aantallen dieren en bezoekersfaciliteiten. “Verder moesten we zelf met ideeën komen voor de installaties”, vertelt Bas Vonk. “Het proces van bedenken, samen met opdrachtgever, adviseur en ontwerpers, nam twee jaar in beslag. Alles is van tevoren tot in de puntjes uitgedacht.”

De grootste uitdaging was de grote kas. Een tropisch gebied waarin de bezoekers op jungletocht gaan, onder meer met een speciale boat ride. Olifanten, maki’s, slingerapen, gibbons en lori’s vinden een thuis in de kas vol tropische planten en bomen, met een oppervlakte van 18.000 vierkante meter. Een terrein van drie voetbalvelden, met daarin maar liefst twee watervallen: één als olifantendouche en de ander als onderdeel van de boottocht.

Voor het handhaven van het tropisch klimaat installeerde Homij vier luchtbehandelingskasten met een vermogen van 240.000 m3 lucht per uur en een beregenings- en benevelingsinstallatie. Een tropisch klimaat vraagt veel energie op Emmense noorderbreedte. Een van de duurzame maatregelen is de aansluiting op een WKK- en biogasinstallatie van de Drentse waterleidingmaatschappij WMD. Mede door deze maatregel is de grootste tropische kas van Europa CO2-neutraal.

[related_post themes=”text”]