Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 71 seconden

Volgens het UWV komen er in 2017 nog ongeveer 13.000 banen bij in de bouwsector. Werkgevers hebben echter grote moeite met het vinden van vaklieden, zoals loodgieters, die graag met hun handen willen werken. Onvoldoende doorstroming vanuit het onderwijs en de economische groei zijn hier de oorzaak van. Het UWV verwacht dat deze schaarste de komende jaren nog meer gaat doorzetten.  Cijfers van Bouwend Nederland bevestigen het sombere beeld. In de bouwsector zijn de komende vijf jaar 40.000 mensen nodig, stelt de werkgeversorganisatie.

Mismatch
Uit onderzoek van uitzendreus Randstad blijkt dat er sprake is van een mismatch op de arbeidsmarkt. Door het aantal opleidingen dat wordt aangeboden op de scholen, kiezen steeds meer jonge professionals voor andere branches in plaats van de bouwsector. Het zware fysieke werk en te weinig waardering zouden de grootste redenen zijn om geen ambachtsfunctie te bekleden. Daarentegen schiet het aantal kantoorbanen als paddenstoelen uit de grond. ‘’Op onze website staan ongeveer 33.000 vacatures open voor vaklieden als timmermannen, installatiemonteurs en loodgieters’’, merkt Rob Brouwer op, CEO van concullega Jobrapido.

Vergrijzing
Tegelijkertijd dreigt een ander gevaar; het personeelsbestand van bouw- en installatiebedrijven is steeds verder aan het vergrijzen. Zo is het aantal bouwmedewerkers onder de 45 jaar sinds 2014 met 56% afgenomen, blijkt uit onderzoek van het UWV. Experts binnen en buiten de bouw- en installatiebranche waarschuwen dat deze trend zal doorzetten, als de bouwkolom er niet in slaagt om binnen afzienbare tijd meer jongere professionals aan te trekken.