Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 135 seconden

Installatiebedrijf Feenstra, Opleidingsbedrijf InstallatieWerk Nederland en uitzendbureau Randstad Techniek zijn eerder dit jaar een offensief gestart om technische vakmensen te werven. De bedoeling hiervan is om in twee jaar tijd 50 talenten op te leiden tot gecertificeerd monteur in de installatietechniek. Inmiddels zijn de eerste contracten met de nieuwe technische collega’s ondertekend. “We moeten flink de zeilen bijzetten om de schaarste aan technisch personeel op te lossen”, stelt directeur Henjo Groenewegen van Feenstra. Nederland telt ca. 7 miljoen cv-installaties en een half miljoen huisbeveiligingssystemen die onderhouden of vervangen moeten worden. De populariteit van zonnepanelen, warmtepompen en andere innovaties schreeuwt om nieuwe monteurs om deze ontwikkeling bij te benen. Daarnaast vereist de overgang naar de gasloze woning ook specifieke kennis. We hebben nu 800 monteurs op de weg. Dat moeten er binnen vijf jaar meer dan 1.000 worden.”

Goed humeur
Randstad Techniek neemt de selectie van de kandidaten op zich en zorgt voor de begeleiding gedurende het opleidingstraject. “Belangrijkste criteria om te worden toegelaten tot de opleiding is 100% inzet en een goed humeur. Want een monteur is dag en nacht het visitekaartje van het bedrijf”, legt Christiaan Smilde, directeur Randstand Techniek, uit.

Opleidingsbedrijf InstallatieWerk Nederland verzorgt de praktische scholing van de deelnemers. Hierbij wordt opgeleid naar de monteur van morgen. Stefan Adriaansen van opleidingsbedrijf InstallatieWerk Nederland vertelt: “Voorheen werden mensen in onze branche opgeleid om alleen de klus te klaren, tegenwoordig vragen we veel meer van onze monteurs. Denk hierbij aan een bredere opleiding, communiceren, signaleren en commerciële vaardigheden. Wij zorgen ervoor dat deze monteurs duurzaam inzetbaar zijn  en in het kader van een Leven Lang Leren worden opgeleid.”

Ondernemende mensen
“Iedereen met een passie voor techniek kon zich aanmelden. Niet alleen de standaard jongeman die in zijn tienerjaren zijn brommer uit elkaar haalde en daarna weer in elkaar zette. Een moeder die graag wil weer werken nu de kinderen al wat ouder zijn en thuis al ervaring heeft opgedaan met techniek in huis was ook zeker welkom. Net als een IT’er die op de bank zit en de computer wilde verruilen voor de waterpomptang. Monteur in de installatietechniek is een uitdagend vak. Het vergt creativiteit en analytisch vermogen. Geen enkele klus is hetzelfde. Dus een mooie baan voor ondernemende mensen die zich niet graag vervelen”, aldus Groenewegen.

Direct in dienst
De geselecteerde kandidaten treden direct in dienst bij Feenstra. Van de nieuwe Feenstra-collega’s wordt verwacht dat ze een diploma kunnen halen op mbo 3-niveau. In het voortraject is al gekeken naar het in bezit hebben van een rijbewijs en het goed Nederlands spreken en schrijven. Per 1 april starten de geselecteerden officieel hun nieuwe toekomst, waarbij zij hun intensieve opleiding combineren met het opdoen van praktijkervaring.

[related_post themes=”text”]