Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 102 seconden

De markt voor domotica is aan het veranderen, er komen steeds meer doe-het-zelf domoticasystemen die makkelijk door de consument zelf zijn te installeren en waar geen installateur bij komt kijken. Toch zien twee keer zoveel installateurs (45%) dit eerder als een kans dan als een bedreiging voor de installatiesector. Men verwacht namelijk over het algemeen dat consumenten door dit soort instappakketten kennismaken met domotica en vervolgens later meer professionele systemen laten installeren. Dit blijkt uit onderzoek van USP Marketing Consultancy dat is uitgevoerd onder zowel E- als W-installateurs.

 

Ongeveer de helft van de ondervraagde installateurs werkt weleens met domotica. Het gaat om bijna twee derde van de E-installateurs en een derde van de W-installateurs. Bij het werken met domotica loopt meer dan 90 procent van de installateurs wel eens tegen problemen aan. Het gaat dan vooral om gebrek aan kennis bij de klant en de nog te kleine, onvolwassen markt . Daarnaast geeft 20 procent aan dat er binnen het eigen bedrijf te weinig kennis in huis is om goed in te kunnen spelen op de marktwensen. Deze drempels zijn regelmatig een reden om dan maar niks met domotica te doen. Eveneens een vijfde van de installateurs geeft tenslotte aan veel concurrentie te ondervinden van eenvoudige producten die klanten zelf kunnen installeren.

 

Een voorbeeld van een doe-het-zelf domotica systeem is HomeWizard, waar momenteel op TV reclame voor wordt gemaakt; iets meer dan de helft van de E-installateurs kent dit product. Dergelijke systemen zijn door consumenten zelf te installeren en maken het mogelijk om draadloze apparatuur aan te sturen via de smartphone of tablet, zodat bijvoorbeeld verlichting kan worden geautomatiseerd, het energiegebruik kan worden bijgehouden en live op afstand thuis kan worden meegekeken door middel van camera’s. Uit onderzoek van USP eerder deze maand bleek al dat consumenten het (automatisch laten) aansturen en monitoren van de verwarming, de verlichting en de beveiliginginstallatie de drie meest interessante domoticatoepassingen vinden. Er is dus zeker een grote, latente markt die nu misschien eindelijk wordt opengebroken door de doe-het-zelf markt.

Voor meer informatie: www.usp-mc.nl