Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 101 seconden

Volgens het AD komen bouwkundige aannemers om in het werk en is er een gigantisch tekort aan vakmensen. De krant pakte uit met een paginagroot artikel over het probleem. Door de aantrekkende economie moeten consumenten steeds langer wachten op hun verbouwing of oplevering van hun nieuwe huis. Vakorganisaties verwachten dat deze situatie de komende jaren wel zal aanhouden. Voor installateurs liggen de zaken niet veel anders, aldus Dick Reijman, woordvoerder van brancheorganisatie Uneto-VNI.

“We horen regelmatig dat installateurs ‘nee moeten verkopen’ door een gebrek aan vakmensen. Begrijpelijk. Voor de crisis waren er ruim 125.000 professionals werkzaam in de installatiebranche. Tijdens de crisis zijn er duizenden banen verloren gegaan. Nu we het economisch tij weer mee hebben is er een nijpende behoefte aan vakmensen. Volgens prognoses loopt het tekort de komende jaren op tot 20.000 man.”

Jongeren
Voor jongeren die affiniteit hebben met techniek dus bij uitstek het moment om in de installatiebranche te stappen. “Er is in de volle breedte behoefte aan versterking. Van monteurs tot adviseurs, waarbij het accent wel ligt op functies met een VMBO-en MBO-niveau.” Bovendien houdt de groei voorlopig zeker aan, verwachten deskundigen. “De installatiebranche krijgt grote opgaven voor haar kiezen, zoals de verduurzaming van de bestaande gebouwenvoorraad, woningen levensloopbestendig maken, mobiliteit en de vernieuwing van de infrastructuur.”  Tot slot maken werknemers in de installatiebranche eerder kans op een vast contract dan in menig andere sector. “Werkgevers in de installatiebranche willen het liefst vakmensen in vaste dienst, deze mensen aan zich binden en investeren in hun ontwikkeling.”

Aanpak tekort
Uneto-VNI en opleidingsfonds OTIB hebben inmiddels een aantal initiatieven opgestart om vers bloed te brengen in de branche en ouderen duurzaam inzetbaar te houden. Reijman noemt een traject om in korte tijd statushouders op te leiden tot elektrotechnische en werktuigkundige leerling- of hulpmonteurs in de technische installatiebranche. Hoewel dergelijke initiatieven zeker tot enige verlichting zullen leiden, verwachten deskundigen toch dat de schaarste de komende jaren zal aanhouden. Wellicht kan verdere automatisering van processen, prefabben en het aantrekken van buitenlandse vakmensen soelaas bieden.