Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 92 seconden

warmtepomp-installerenIn steeds meer woningen maakt de cv-ketel plaats voor een warmtepomp, meldde BNR gisteren. De populariteit van de warmtepomp brengt echter één probleem met zich mee: er zijn te weinig installateurs om ze te plaatsen. Maar 50 loodgieters zijn in het bezit van het wettelijk verplichte certificaat dat nodig is om een warmtepomp te installeren. “Dat is hartstikke jammer”, vertelt Peter Centen aan BNR. Hij is werkzaam bij Nathan Projects, leverancier van warmtepompen. “Misschien zijn de installateurs wat laat wakker geworden, maar aan de andere kant is het niemand kwalijk te nemen. De Nederlandse installatiebranche is in principe namelijk een papierloze branche. Installateurs zijn het niet gewend om diploma’s nodig te hebben.”

Het behalen van een certificaat wil de warmtepompleverancier stimuleren met een driedaagse cursus, waarvoor het bedrijf zelfs een instructieruimte heeft ingericht. “De installatie moet goed gebeuren”, vertelt Centen. “Installateurs leiden we in drie dagen op voor deze nieuwe technologie.”

Daarnaast pleit Centen voor een versoepeling van de regelgeving, omdat de installatie van warmtepompen nu vertraging oploopt. “Zodat het voor kleinere installatiebedrijven niet zo’n grote drempel is om die papieren te halen.”

Thuiscomfort meldt als reactie op dit bericht dat de installateur als ‘opdrachtnemer’ niet verplicht gecertificeerd hoeft te zijn, zolang de betrokken leverancier maar wel gecertificeerd is en betrokken is bij het werk. Volgens Technische Unie-specialist Peter van de Groep is het bij het ontwerp en de plaatsing van warmtepompen wel aan te raden om als installateur de samenwerking met verschillende kennispartners op te zoeken. “Alle elementen van een warmtepompinstallatie, van de bronboorder tot de warmtepomp en de vloerverwarming moeten op elkaar afgestemd worden om een optimale werking te garanderen. Het is heel wat gecompliceerder dan een gasketel installeren. Bij Technische Unie hebben wij de kennis en de contacten om het juiste advies voor zo’n complete installatie te maken”.

[related_post themes=”text”]