Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 107 seconden

De bouw- en installatiebranche staat op de tweede plaats van branches waar veel gelachen wordt. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door onderzoeksbureau Ruigrok Netpanel in opdracht van zorgverzekeraar Aevitae. Uit het onderzoek blijkt verder dat we lachen belangrijker vinden dan goede koffie (of thee) op ons werk. 87% van de werknemers vindt het (zeer) belangrijk om tijdens het werk te lachen. 77% vindt het (zeer) belangrijk dat er goede koffie of thee is op hun werk.

De top 3 branches waarin we denken dat er het meest gelachen wordt, ziet er als volgt uit:
1. Horeca en toerisme (33% van de werknemers denkt dat in deze branche het meest gelachen wordt)
2. Bouwnijverheid- en installatie (15%)
3. Communicatie, marketing en reclame (12%)
3.Transport. Logistiek, inkoop en opslag (12%)
In de juridische branche, bij nutsbedrijven en in de wetenschap denken we dat er niet veel gelachen wordt (allemaal scoren ze maar 1%).

Uit het onderzoek blijkt ook dat meer dan een kwart (26%) van de werknemers lachen op het werk zó belangrijk vindt dat ze zouden overwegen om van werkgever te wisselen als er te weinig gelachen zou worden op hun werk. En 28% vindt dat de werkgever actie moet ondernemen om ervoor te zorgen dat er meer wordt gelachen op het werk. Meer dan een kwart van de werknemers (26%) lacht niet dagelijks op het werk.

Gevraagd naar de goede voornemens voor 2017 aangaande gedrag op het werk zien is de top 5:
1. gezonder eten (22%)
2. vaker een frisse neus halen in de lunchpauze (18%)
3. meer lachen met collega’s (15%)
4. meer bewegen op het werk (14%)
5.minder koffiedrinken (6%)

Arndt van den Beuken, algemeen directeur van Aevitae: “We praten veel met werkgevers als we de zorgverzekeringen op maat maken voor hun werknemers. En dan bespreken we ook hoe ze werknemers kunnen helpen om gezond en inzetbaar te blijven. Gezonde leefstijl en werkdruk zijn de bekende thema’s. Wij voegen daar lachen op het werk aan toe omdat het positieve effecten heeft. Het is goed voor je gezondheid en draagt bijvoorbeeld bij aan het teamgevoel. Vandaar ook dit onderzoek. Het laat zien dat werknemers lachen ook erg belangrijk vinden.”

Het onderzoek is uitgevoerd onder 1.640 Nederlandse werknemers van 18 jaar en ouder in november 2016.

[related_post themes=”text”]