Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 74 seconden

Het meisje kon ternauwernood gered worden, de moeder niet. Toen Stephane Tolebecq (38) op Kerstavond 2010 thuiskwam, hoorde hij zijn dochter Iris wenen. Hij trok gelijk een sprintje naar de voordeur en zag Iris liggen. Ze maakte vreemde bewegingen. Zijn vrouw Patricia (36) reageerde niet meer toen hij haar riep. Ze was overleden. Moeder en dochter bleken een CO-vergiftiging te hebben opgelopen.

In eerste instantie achtte de rechter het bewezen dat de verwarmingsinstallateur fouten had gemaakt in het Belgische Asse de montage van het rookgaskanaal, waardoor de CO-gassen de woning konden binnendringen. Volgens de rechter had de installateur de regels en de handleiding niet gerespecteerd, en was er geen logische opbouw. Daarom werd de man veroordeeld tot een celstraf van zes maanden met uitstel, aldus bericht de Belgische digitale krant HLN.

De 60-jarige installateur tekende beroep aan en kreeg nu wel het Openbaar Ministerie aan zijn zijde. Een tweede deskundige die was ingeschakeld kon niet met zekerheid vaststellen dat de beklaagde fouten had gemaakt. Het Hof van Beroep heeft nu beslist  om de tweede deskundige te ondervragen. Een datum voor de zitting volgt nog.

Uit dit verhaal blijkt maar weer eens dat ook onze Zuiderburen te maken krijgen met de verschrikkelijke gevolgen van koolmonoxidevergiftiging. Elk jaar sterven in België ongeveer 50 mensen door CO vergiftiging en worden meer dan 2000 in het ziekenhuis opgenomen na een koolstofmonoxidevergiftiging, aldus gezondheidnet.be. Het leeuwendeel daarvan is jonger dan 30. Opvallend is verder dat het in 40% van de dodelijke ongevallen om 65-plussers gaat.