Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 113 seconden

Een 45-jarige man uit Raalte is veroordeeld tot een taakstraf van 140 uur omdat hij een badgeiser verkeerd installeerde in een appartement in Deventer. Hierdoor overleed een bewoner op 17 februari 2014 door koolmonoxidevergiftiging. De man was jarenlang onderhoudsmonteur en bekend met diverse soorten ketels en geisers. Hij had daarom de geiser zorgvuldig moeten installeren en volgens de richtlijnen daarna de rookgasafvoer moeten controleren. De verhuurder is vrijgesproken.

Door een onjuiste montage van de rookgasafvoerleiding en de harde wind op de afvoerpijp stroomde verbrandingsgassen terug naar de geiser. De geiser gebruikte deze gassen voor de verbranding in plaats van zuurstof, waardoor er een dodelijke concentratie koolmonoxide vrijkwam in de woning. Omdat de thermische terugslagbeveiliging ook niet werkte, sloeg de geiser niet vanzelf uit.

De installateur heeft het overlijden van het slachtoffer niet gewild. Het valt de man zwaar dat door zijn handelwijze een persoon is overleden. Hij kampt daardoor met psychische en lichamelijke problemen.

Tegen de installateur was een werkstraf van 180 uur geëist. De officier van Justitie vond dat de dood van de bewoner een rechtstreeks gevolg was van het handelen van de monteur. De officier van justitie had al vrijspraak gevraagd voor de verhuurder. Dat deed ze ‘met pijn in het hart’, omdat de verhuurder alle verantwoordelijkheid van zich af leek te schuiven, terwijl de verhuurder volgens justitie verantwoordelijk is. Maar ze denkt dat het niet te bewijzen is dat de verhuurder de gevolgen kon zien aankomen.

In februari 2014 raakten twee bewoners van een appartement in Deventer onwel. Eén van hen overleed twee dagen later, volgens het Openbaar Ministerie aan de gevolgen van een koolmonoxidevergiftiging. De verhuurder van het appartement en de installateur van de geiser werden voor de rechter dood door schuld ten laste gelegd. De raadslieden van de twee vroegen zich af hoe goed de controles van de gemeente Deventer waren bij de appartementen aan de Julianastraat? De bewuste geiser was meerdere keren gecontroleerd. Het Openbaar Ministerie stelt dat de geiser ondeugdelijk is geïnstalleerd. De verhuurder wordt dood door schuld verweten omdat hij aanhoudende klachten van bewoners negeerde over een vreemde lucht in het pand. De ongeveer 15 jaar oude geiser zou zonder het lezen van de installatievoorschriften zijn geïnstalleerd. Zo werd niet gecontroleerd of de geiser een deugdelijke gasafvoer had.

[related_post themes=”text”]