Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 96 seconden

Slechts 61% van de cv-ketels in ons land is geïnstalleerd door een erkende monteur. 25% heeft het door de verhuurder laten doen. De handige buurman is goed voor 3% van de installaties en 1% heeft het zelf gedaan. 61% van de Nederlanders denkt in eerste instantie niet aan koolmonoxide bij een slecht werkende cv-ketel. Wel weet 99% dat koolmonoxide gevaarlijk is. Een en ander blijkt uit een landelijk onderzoek naar het risico op koolmonoxidevergiftiging. Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van installateur Feenstra. Er deden ruim 750 bewoners mee.

“Dat zijn verontrustende cijfers als je bedenkt dat er jaarlijks ten minste vijf à tien dodelijke slachtoffers vallen door blootstelling aan een verhoogde concentratie koolmonoxide en enkele honderden gewonden”, stelt Henjo Groenewegen, algemeen directeur van Feenstra. “De oorzaak is veelal te wijten aan ondeskundige installatie of onderhoud van cv-ketels. Vaak gaat het hier om materialen voor de rookgasafvoer die niet met elkaar gecombineerd mogen worden, dan wel niet goed gebeugeld zijn.”

4% denkt dat je koolmonoxide kunt ruiken terwijl het een geurloos gas is, 3% weet niet of je koolmonoxide kunt ruiken.

Op de vraag ‘Wat kan er gebeuren als een cv-ketel niet goed meer werkt’, noemt 39% spontaan koolmonoxide. Echter, 49% noemt iets anders zoals geen warm water meer, of geen verwarming. 12% weet het niet.

Relatief gezien zijn jongeren tot 35 jaar over het algemeen iets minder goed op de hoogte van zaken rondom cv-ketels, onderhoud, ventilatie en de gevaren van koolmonoxide.

Groenewegen: “Gelukkig zegt 34% van de bewoners een koolmonoxidemelder te hebben. Deze slaat alarm als er gedurende een periode van bijvoorbeeld een uur een te hoge concentratie wordt gemeten. Dat kan levens redden. Maar het betekent ook dat veel woningen nog geen melder hebben. Zorg bij de aanschaf wel voor deskundige plaatsing. Een koolmonoxidemelder plaats je namelijk midden op de muur. En niet op het plafond zoals bij een rookmelder. En ook niet op de vloer. Koolmonoxide mengt zich met de lucht en blijft in het midden hangen.”

[related_post themes=”text”]