Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 80 seconden

ketensamenwerkingKetensamenwerking biedt de bouwsector veel potentiële voordelen. De motieven om een ketensamenwerkingsverband aan te gaan binnen de sector, verschillen echter per marktpartij. Onder fabrikanten is ketensamenwerking een wijdverbreid fenomeen. Zij doen vooral aan ketensamenwerking om innovatieve concepten te ontwikkelen. Voor de uitvoerende bouw is efficiency een belangrijke redenen om aan ketensamenwerking te doen. Dit blijkt uit het hoofdstuk ‘Ketensamenwerking’ van BouwKennis Jaarrapport 2014/2015.

Het onderzoek wijst uit dat de populariteit van ketensamenwerking sterk verschilt tussen verschillende marktpartijen. Onder fabrikanten is ketensamenwerking een wijdverbreid fenomeen. Ruim de helft (54%) van de bedrijven heeft wel zo’n samenwerkingsverband lopen. Onder de uitvoerende partijen doet eenderde aan ketensamenwerking. Fabrikanten werken het vaakst samen met andere fabrikanten. Daarnaast werken fabrikanten samen met een keur aan andere partijen.

De motieven om aan ketensamenwerking te doen verschillen tussen uitvoerende bouwers en fabrikanten. De reden voor de verschillen in samenwerkingspartners zit in het gat dat de partijen te vullen hebben. Het blijkt dat fabrikanten vooral aan ketensamenwerking doen om innovatieve concepten te ontwikkelen. Dat is voor 37% van hen de belangrijkste reden om aan ketensamenwerking te doen. Zij kunnen daarbij de hulp van andere specialisten of ervaring uit de bouwpraktijk gebruiken. Ook zal een reden zijn dat fabrikanten een goede partner zoeken die de producten weet te verwerken.

De uitvoerende bouw heeft andere motieven. Het verhogen van efficiëntie is de belangrijkste reden. Uit het onderzoek blijkt onder andere dat dit voor hoofdaannemers B&U de allerbelangrijkste reden is om aan ketensamenwerking te doen. Daarnaast zijn voor deze marktpartij het versterken van de marktpositie en faalkostenreductie een belangrijk motief.

Voor meer informatie: www.bouwkennis.nl