Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 111 seconden

Hoe ver ga je met duurzaamheid? Bouwkundigen en architecten zijn al volop bezig te onderzoeken hoe hun disciplines onderdeel kunnen worden van de circulaire economie. Zij hameren niet alleen op duurzame productie van componenten en materialen, maar ook op het hoogwaardig hergebruik ervan. In de installatietechniek is deze ontwikkeling nog maar net begonnen. Circulariteit in onze branche houdt in dat niet uitsluitend wordt gekeken naar de prestaties van de installatie in termen van energiegebruik, maar ook naar de duurzame productie of het duurzame onderhoud van de installatie.

Bij grote klimaatsystemen is het heel gewoon dat complete dakunits worden gereviseerd om vervolgens weer beter te presteren en dan weer vele jaren mee te kunnen. Meer en meer wordt ook gebruik gemaakt van gereviseerde onderdelen in kleinere systemen als cv-ketels. Bij HR Premium Parts merken wij dit door een stevige groei van het aantal verkochte onderdelen, maar afgelopen jaar begon ook Rensa zich te roeren op deze markt en heeft Remeha haar eigen assortiment met revisie onderdelen uitgebreid.

De aandacht voor deze intrinsieke duurzaamheid van de installatie blijft nog wel eens achter bij al het wapengekletter in de vakbladen over weer een nieuwe techniek en het zoveelste nieuwe apparaat. Dat is op zich logisch vanwege de nieuwswaarde, maar tegelijkertijd ook jammer, omdat bestaande installaties toch het overgrote deel uitmaken en dat daar wat duurzaamheid betreft dus de grootste winst is te behalen.

In 2016 hebben we met een mooie coalitie van bedrijven, waaronder Remeha, uit de klimaatbranche nagedacht over hoe klimaatinstallaties circulair (en dus intrinsiek duurzamer) gemaakt kunnen worden. Dit heeft geresulteerd in een kort rapport met daarin een aantal zeer waardevolle handreikingen en een methode hoe dit vorm gegeven kan worden. Lees hier het rapport (14 pagina’s kaft tot kaft).

Wellicht kunt u zelf direct zaken toepassen in uw systemen of die van uw klanten. Geen tijd of zin om het rapport te lezen? Dan kunt u natuurlijk direct gereviseerde onderdelen toepassen en uw bijdrage leveren aan het verduurzamen van bestaande klimaatsystemen.

Informatie over gereviseerde cv-ketel onderdelen vindt u onder de navolgende links. Kijk en vergelijk rustig:
1. HR Premium Parts
2. Remeha Renewed onderdelen
3. Rensa groene onderdelen programma

Auteur: Marcel de Graaf, eigenaar van HR Premium Parts, specialist in gereviseerde cv-ketel onderdelen