Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 97 seconden

Met zonnepanelen zit je goed deze zomer. Zo berichten althans diverse media naar aanleiding van de vele zonuren die ons land momenteel telt. ‘Maar niet te vroeg gejuicht, de hitte van de afgelopen weken is niet alleen maar positief’, zegt het Eindhovense Autarco, zelf producent van complete systemen voor zonne-energie. Hitte blijkt ook een nadelig effect op de efficiëntie van zonnepanelen te hebben.

Autarco monitort gedurende het jaar weerkundige gegevens en de opbrengsten van systemen voor zonne-energie. Voor het bedrijf is dit een belangrijk service-instrument richting gebruikers. De onderneming meet onder andere zonuren, instraling (hoeveelheid zonne-energie die het aardoppervlak bereikt) en temperatuur en analyseert zo of de geleverde systemen naar behoren functioneren. Uit deze gegevens blijkt onder meer het causale verband tussen warmte en de verwachte opbrengsten van zonne-energiesystemen. Wat vaak onderbelicht blijft: hitte heeft een nadelig effect op de efficiëntie van zonnepanelen. Zoals bijvoorbeeld ook accu’s minder presteren bij extreem hoge temperaturen.

Analyse: 34% meer instraling
Om de onderbelichte keerzijde van de medaille te toetsen, deed Autarco afgelopen juli een uitgebreide analyse naar de prestaties van systemen voor zonne-energie. De uitkomsten zijn als volgt:
-Felle zon en weinig bewolking zorgden voor landelijke juli-records qua instraling (gemiddeld plus 25 tot 35%, zie grafiek onderaan).
-De onderzochte panelen waren gericht op het zuiden in een optimale hellingshoek van 35 graden.
-In Eindhoven was de gemiddelde temperatuur in juli 3°C hoger dan normaal.
-De panelen zelf werden ruim 6°C warmer en bereikten piekwaardes van boven de 60°C!
-De instraling op deze locatie was in juli maar liefst 34% hoger dan gebruikelijk. Maar het rendement steeg met ‘slechts’ 30%.

Samengevat:
· Dat juli een recordmaand was, is niet bijzonder. Juli is altijd een van de beste maanden van het jaar voor eigenaren van zonnepanelen.
-Zonneschijn is goed voor het rendement, hitte niet. Een verschil in rendement van 4% is een stuk hoger dan in minder warme zomers.
-Desondanks hebben eigenaren van systemen voor zonne-energie flink profijt van hun investering deze zomer.