Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 70 seconden

Gisteren was het dan zo ver: in het Duise Langenfeld rolde de miljardste Geberit Mapress fitting van de band. Deze perstechnologie bestaat zo’n 50 jaar en is steeds verder doorontwikkeld en uitgebreid voor inmiddels vrijwel alle toepassingen en materialen. Het Mapress assortiment omvat nu meer dan 350.000 fittingen en buizen. Met rvs, C-staal, koper en CuNiFe (een zoutwaterbestendige koper-nikkel-ijzerlegering) zijn vier materialen beschikbaar, die vrijwel elk toepassingsgebied met de juiste combinatie van afdichtringen afdekken.

Geberit Mapress is een op elkaar afgestemd assortiment buizen, fittingen en gereedschap. Dankzij de gekleurde persindicators is bij elke fitting direct zichtbaar of deze al geperst is of niet. De persindicator laat namelijk los, zodra de fitting geperst is. Dit maakt installatie eenvoudiger, rendabeler en bovenal veiliger, aldus de fabrikant. Ook de diameter wordt op de persindicator aangegeven. Daarnaast geeft de kleur van de persindicator aan om welk materiaal het gaat: rood is bijvoorbeeld voor C-staal, blauw voor rvs, wit voor koper en zwart voor CuNiFe.

Net als de persindicator, zorgt de contourafdichtring voor extra veiligheid. Door de speciale vormgeving van deze ring, lekken de fittingen tijdens de druktest, waardoor toekomstige schade tijdens gebruik voorkomen kan worden.

Om de O-ring tegen vuil te beschermen en om een hygiënisch schone installatie te garanderen, zijn alle fittingen én buizen voorzien van een beschermende afdekkap. De kleur van deze afdekkap is afhankelijk van het type afdichtring en toont daarmee meteen de toepassingsmogelijkheid.