Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 131 seconden

Consumenten kunnen binnenkort via de Consumentenbond een ketel aanschaffen. Dat kondigde het platform enige weken geleden aan. De bond gaat alleen de beste ketels uit haar test aanbieden. ‘Die zullen worden geïnstalleerd door een betrouwbare vakman met het OK CV-kwaliteitslabel en voor een eerlijke prijs’, schrijft de bond op haar website. Toen we op Facebook en LinkedIn vroegen aan onze lezers hoe ze hierover dachten, stroomden de reacties binnen. De meeste installateurs zijn niet te spreken over het initiatief.

Zo schrijft Henk Nijman van Nijman Installatie & Onderhoud dat “de installateurs die hier in mee gaan, echt niet goed bezig zijn. Ik hoop dat we als verstandige installateurs de prijs toch niet laten bepalen door de Consumentenbond.” Ook Julian Pijnenburg van Installatiebedrijf De Bonth kenschetste de actie als een vorm van ”oneerlijke concurrentie. Als je niet op hun lijstje staat, ben je zeker niet een deskundige?” Een aantal lezers vroeg zich af of de Consumentenbond de weg kwijt is. “Consumentenbond: plaatsen jullie ook al HR++ glas? Zetten jullie ook douchewanden neer? Leggen jullie ook al zonnepanelen en parketvloeren en brengen jullie plafonnières aan? Schoenmaker blijf bij je leest”, schreef een duidelijk geërgerde Jenne Bootsma, in het dagelijks leven werkzaam als bouwspecialist.

In het verlengde van zijn uitspraken adviseerde Jermian Marvano Graanoogst de Consumentenbond “om zich bezig te houden met onderzoeken en niet met de verkoop en installatie van cv-ketels”. Hij betwijfelde bovendien of de Consumentenbond wel de benodigde expertise in huis heeft om een dergelijk platform voor collectieve verkoop van cv-ketels op te starten. “Gaat de Consumentenbond ook een volledige opleiding volgen? En hoe zit het met ervaring?” Rob Verbrugge van Inventum was vooral verbaasd over de timing. “Is dit een bericht van 10 of 20 jaar geleden? Cv-ketels aanbieden in deze tijd?” Sander Balk borduurde voort op deze kritische vraag en kwam met een, naar zijn smaak beter, alternatief: “Als ze nu een collectieve regeling voor integrale vervangingsinstallaties voor ketels zouden gaan initiëren:…”

Waren er ook meer genuanceerde reacties? Jawel. Maarten van der Boon, organisatie- en communicatiespecialist en voormalig R&D manager van Leertouwer vond de actie van de Consumentenbond “een volstrekt logisch idee. Je bundelt de marktvraag en organiseert een goede inkoop/verkoop.” En met een knipoog naar de sector: “Als branchebedrijven zijn we daar zelf ook ‘niet vies’ van. Maar goed, dan is het in eigen inkoopvoordeel. En wat betreft OK CV? Zeker géén oneerlijke concurrentie. Elke installateur heeft volledige vrijheid hiervoor te kiezen (of niet). Hier komt de marktuitwerking van een dergelijk stempel naar voren. Iets wat in de keuzeoverweging – wel of geen OK CV – vast is meegenomen.”