Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 129 seconden

Mark Klimaattechniek, de specialist in Nederland en daarbuiten op het gebied van luchtverwarming, stralingsverwarming, luchtbehandeling en ventilatie, heeft samen met haar Franse distributiepartner Climair een megaproject bij het Renault Cléon complex in Frankrijk afgerond. Mark Klimaattechniek heeft hier 84 gasgestookte make-up air units geïnstalleerd. Na een ‘kleine’ opdracht in 2003 – waarmee al 20% van de Renault fabriek was voorzien van Mark luchtbehandelingskasten – bleek dat de verwarming en ventilatie van het volledige complex op de schop zou moeten.

 

De emissie van de bestaande verwarmingscentrale van 1956 voldeed niet meer aan de eisen en de milieuvergunning voor 2014 zou niet verlengd worden. Een zeer interessant project, gezien de door het productieproces ernstig vervuilde lucht enerzijds en de noodzakelijke verse lucht voor het welzijn van het productiepersoneel anderzijds.

De oplossing bestond uit 42 gasgestookte make-up air branders met 99% rendement, elektromotoren met de hoogste efficiencyklasse en een minimale luchtsnelheid en weerstand door de kast. Deze nieuwe luchtbehandelingskasten zullen ook nog eens voor een energiebesparing tot 1 miljoen euro per jaar zorgen.Daarnaast werden er 42 bestaande verwarmingssystemen in zogenaamde ‘maçon’ opstelling vervangen: bouwkundige ruimtes waar custom made stoomgevoede verwarmingssystemen de fabriek de afgelopen 60 jaar verwarmd en geventileerd hebben. De uitdaging: luchthoeveelheid en vermogen moesten gelijk blijven, aan de ‘maçons’ mocht niets aangepast worden, de besturingskast zou in een andere ruimte komen en de gasregelkast moest buiten geplaatst worden i.v.m. de ATEX norm (explosierisico).

Mark Klimaattechniek bood een kant-en-klare oplossing aan door een standaard make-up air systeem met een breedte en hoogte van 4 bij 2 meter aan te passen en in delen te leveren, waardoor alle onderdelen door een deur van 75 cm breed en 2 meter hoog konden. Na samenbouw, controle en in bedrijfstelling kon het noodzakelijke CE certificaat met 2A verklaring worden afgegeven.

 

De techniek op een rij

• Volledig aluminium luchtbehandelingskasten. AlmG3 met mineraalwol isolatie.

• Luchtbehandelingskastmodules hebben een max. gewicht van 1200 kG (in verband met heliportage).

• Modules werden geplaatst op een door Mark ontworpen gegalvaniseerd prefab ondersteuningsframe met geïntegreerd bordes voorzien van schoprand en trap.

• Regenkap met druppelschoepen en antivogelgril.

• Brandersectie met Maxon Make up Air box brander.

 Moduleringsbereik 25:1. Minimaal vermogen 4%.

 Rendement 99%

 Gassoort Aardgas G20

 Norm EN 525

• Speciaal G4 Hoog temperatuur filter gemonteerd aan de warme zijde van de brander, waardoor dichtvriezen onmogelijk is.

• Hoog rendement ventilator met achterovergebogen schoepen.

• Besturingskast Conform Renault CNOMO met volledige draaddoornummering.

• Temperatuurregeling MCC Sesame@automotive met ethernet aansluiting ten behoeve van aansluiting op het gebouwbeheerssysteem.

Voor meer informatie: www.markclimate.com