Vlak na de oorlog was er volop werk. Nederland moest worden herbouwd en een handige vakman kon overal aan de slag. Zo ontstond ook Bos Installatietechniek. Inmiddels staat de tweede generatie aan het roer. Het bedrijf draait op volle toeren en komt over de vloer bij Nederlanders in alle lagen van de samenleving. Speerpunt is het verduurzamen van woningen en utiliteitsgebouwen.

Evert Bos deed vanaf zijn 16e al klusjes voor zijn vaders bedrijf, toen ontstond ook zijn liefde voor het vakgebied.

Fantastisch
“Het is een fantastisch om met je handen bezig te zijn en in een sector je brood te verdienen die voortdurend aan het vernieuwen is. Pa, ging door tot zijn 85e”, er klinkt bewondering in zijn stem. “Moeder nam tussen de bedrijven door de telefoon op.” Het harde werken heeft Bos dus niet van een vreemde, het heeft hem ook geen windeieren gelegd.

Zelf opleiden
Inmiddels telt Bos Installatietechniek meer dan 20 medewerkers en enkele inleenkrachten. “We hebben het zo druk, dat we werk moeten afzeggen”, vertelt Bos. Hij heeft van alles geprobeerd om aan nieuwe mensen te komen door de jaren heen, maar het blijft een uitdaging. “Uiteindelijk kan je maar het beste zelf zij-instromers gaan opleiden”, concludeert hij nu.

Nut showroom
Bos Installatietechniek heeft een eigen showroom. Ook in deze coronatijd, waarin de digitalisering van onze samenleving in een versnelling lijkt terecht te zijn gekomen, biedt dat meerwaarde. “Ik zie klanten juist terugkomen van het internetshoppen. Ze willen het liefst toch eerst alles zien, aanraken, ter plekke hun vragen kunnen stellen en advies krijgen en uiteindelijk één aanspreekpunt.”

Belang engineering
Goed klantencontact is heilig voor Bos. Vandaar ook dat hij zo efficiënt mogelijk probeert projecten uit te voeren. “Eigenlijk is een goede engineering het halve werk. Het scheelt handjes op de werkvloer, je hebt minder materiaalverlies en rompslomp voor de klant. Soms ben je zo 25% minder tijd kwijt dan met de traditionele werkmethode.”

Fraaie afwerking
Het bedrijf uit Putten heeft in de loop der jaren een goede naam opgebouwd. Ook bekende Nederlanders weten Bos steeds makkelijker te vinden. Dat levert de nodige opdrachten op voor renovatietrajecten van luxewoningen. “In dit segment zijn klanten erg gericht op een fraaie afwerking en service”, vertelt Bos.

Luxe villa
Zo ook bij een villa in Epe. De 15 jaar oude woning wordt grondig gerenoveerd. “De villa is eerst nageïsoleerd. Daarmee is het huis klaar voor een warmtepomp. Bos Installatietechniek heeft gekozen voor een grondgebonden systeem, omdat er naast verwarming ook een vraag lag naar passieve koeling. De warmtepomp is met het gebalanceerde ventilatiesysteem (deels) en de waterontharder ondergebracht in een aparte technische ruimte op de begane grond.

Afgifte
De afgifte van warmte en koude verloopt grotendeels via een vloersysteem en klimaatplafonds. Voor de aansturing is het pand opgedeeld in zones. De woonkamer en slaapkamers hebben nog extra convectoren om de ruimte snel op temperatuur te kunnen brengen.

Duurzaamheid
Voor Bos lag de keuze voor een gebalanceerd ventilatiesysteem voor de hand. “Zo heb je minder ventilatieverlies dan met een natuurlijke oplossing.” Hoewel er dus maximaal is ingezet op duurzame technieken, konden er helaas geen PV-panelen op het dak. De villa staat namelijk in een bos.

1500 L
Het huis heeft maar liefst 4 badkamers, vandaar dat de boiler een capaciteit heeft van 1500 liter. Daarnaast telt de woning 7 douchetoiletten. Al met al een project waar de eigenaren de nodige middelen voor hebben vrijgemaakt. Naar verwachting wordt het gerenoveerde huis eind juli opgeleverd.

Dit is een artikel uit de print-editie van het vakblad IZ. De digitale edities van IZ zijn gratis te raadplegen via www.installateurszaken.nl. Liever een print-editie op uw deurmat? Maak dan gebruik van onze tijdelijke actie en meld u nu aan voor een gratis abonnement op IZ via www.installateurszaken.nl