Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 110 seconden

“Klimaatregeling: gemak voor de consument?” Reclamemateriaal van diverse firma’s spiegelt u gemak voor. Met één druk op de knop alle verlichting uit en een seintje krijgen als de koelkastdeur nog openstaat. Of met uw smartphone op afstand de CV hoger of lager zetten. En wat te denken van  een systeem dat de temperatuur verlaagt en verlichting uitschakelt als u uw huis verlaat. De mogelijkheden zijn eindeloos en de instellingen zijn vaak per ruimte te regelen. Naast verhoogd comfort wordt uw huis energie-efficiënter: nooit meer ergens onnodig licht of verwarming aan. U kunt zodoende eenvoudig energie besparen en dit resulteert in een hoger energielabel voor uw huis.

Maar er is ook een keerzijde. Lees de volgende kop: “Klimaatregeling versus gezond binnenklimaat in woningen”.

 

Want hoe gaan de klanten, de bewoners van het huis, met het binnenklimaat om? Nogal onbewust, vaak. Als het koud is, worden ramen en ventilatieroosters gesloten om energie te besparen en tocht tegen te gaan. Zelfs worden er roosters dichtgestopt die permanent geopend moeten zijn als er een open verbrandingstoestel in de ruimte staat. Om het dan ook nog fris in huis te laten ruiken worden luchtverfrissers in huis gehaald. Kaarsen worden aangestoken en soms zelfs gel-haarden. En de bewoners zelf dragen ook bij aan het binnenmilieu door CO2 en waterdamp uit te ademen. Door dat alles wordt het binnenklimaat er niet gezonder op.

Natuurlijk zijn er technische oplossingen op de markt die je kunnen waarschuwen dat er geventileerd moet worden, op basis van gemeten CO2 -concentratie en luchtvochtigheid. Of, in het geval van de aanwezigheid van een open verbrandingstoestel, alarmering als het percentage koolmonoxide in huis gevaarlijk wordt.

Maar in alle gevallen geldt: preventie is beter dan alarmeren. Kortom er is nog heel wat uit te leggen aan de nietsvermoedende consument. Maar hoe krijgen we dat slim uitgelegd? Want de consument wil helemaal niet aangesproken worden op zijn gedrag.

Een gezond binnenklimaat vraagt om ventilatie. De installatiebranche heeft hierin een sleutelpositie als de schakel tussen de consument en zijn leefomgeving in huis. Wat mij betreft kan een gezond binnenklimaat niet hoog genoeg op ieders agenda staan.

 

Hella Rijpkema

Kiwa Technology