Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 92 seconden

Waar water wordt gebruikt, ontstaat biofilm. Verstopte leidingen en putten, vervuilde tanks, glibberige oppervlakken; negen van de tien keer worden ze veroorzaakt door micro-organismen. Schimmels, gisten en bacteriën die in biofilms leven, vormen een gevaar voor de gezondheid én voor de veiligheid. Uit het jaaroverzicht van het RIVM blijkt dat het aantal geregistreerde meldingen van Legionellose in 2016 met 1,4% is gestegen ten opzichte van 2015.

Wetenschappers schatten dat zo’n 95% van alle bacteriën op aarde zich in biofilms bevindt. In sommige gevallen doen ze nuttig werk, zoals bij waterzuiveringsinstallaties, maar vaker vormen ze een gevaar voor de mens en voor metalen wanden en leidingen. Een biofilm in een waterleiding kan Legionella bevatten en de dodelijke veteranenziekte veroorzaken. Ook produceren sommige bacteriën corrosieve chemicaliën die metalen en plastics kunnen aantasten.

Een van de taken van een biofilm is het beschermen van de bacteriën die erin leven. De bescherming die de slijmlaag biedt is zo goed, dat het met traditionele chemische ontsmettingsmiddelen amper lukt om in de biofilm door te dringen.

Bioclimatic, een bedrijf dat is gespecialiseerd in het milieuvriendelijk desinfecteren van water, oppervlakte en lucht, zet duurzaam UVC-licht in om de vorming van biofilm tegen te gaan. Door de plaatsing van één of meerdere UVC lampen die compleet ondergedompeld kunnen worden kan een biofilm voorkomen en verwijderd worden uit tanks en reservoirs. Het UVC-licht bestrijdt bestaande micro-organismen en voorkomt de vorming van nieuwe biofilm.

-UVC-lampen zijn ontworpen om 24 uur per dag, 7 dagen per week te branden.

-Succesvolle projecten met koeltorens en luchtwassers laten een sterke besparing op onderhoudskosten zien.

-De praktijk toont aan dat na de plaatsing van een UVC-unit het gebruik van chemicaliën sterk verminderd kan worden.

-Uit kunststof vervaardigde tanks en reservoirs zijn niet geschikt voor deze manier van desinfectie vanwege de snelle veroudering van het materiaal als gevolg van het UVC-licht.