Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 112 seconden

3-armacomfort-ab_bulding-siteLawaai is een van de meest voorkomende storingsbronnen in woon- en werkruimten. Een bijdrage daaraan kan het geluid van afvoerleidingen en inwendig aangebrachte hemelwaterafvoerleidingen leveren. Via niet-geïsoleerde leidingen wordt het geluid van stromend water doorgegeven aan muren en plafonds, waardoor dit hoorbaar in de naastgelegen ruimten. Uit tests van de Franse certificeringsorganisatie CSTB blijkt nu dat het geluidsniveau van een systeem voor de afvoer van regenwater met een volumestroom van 2 l/s met 16 dB (A) kan worden verlaagd.

Op een eenvoudige pvc-buis – die door het geringere gewicht door stromend water sterker trilt – werd een vermindering van het geluidsniveau van 12 db (A) gerealiseerd. Het menselijk gehoor ervaart een reductie van ca. 10 dB als een halvering van het geluidsniveau. De test werd uitgevoerd met ArmaComfort AB isolatiemateriaal van Armacell op een Geberit-afvoersysteem. Vergeleken met conventionele producten voor geluidsisolatie kan het geluidsniveau met ArmaComfort-producten bij een geringe muurdikte duidelijk beter worden verminderd, zo claimt de fabrikant van isolatiemateriaal. De nieuwe materialen beschikken over geluidsisolerende eigenschappen in het bouwtechnisch relevante frequentiebereik, ongeacht of ze ingezet worden op leidingen van gietijzer of van kunststof.

Met het ArmaComfort-assortiment biedt Armacell eenvoudig te installeren producten voor geluidsisolatie. Speciaal voor de isolatie van hemelwaterafvoer- en vuilwaterafvoerleidingsystemen gaat het om ArmaComfort AB en ArmaComfort AB Alu. De producten tonen een zeer goed gedrag bij brand, volgens de fabrikant: ArmaComfort AB Alu bereikt in de Europese SBI-test met B-s1,d0 de beste brandklasse voor organische producten. De aluminium coating met een zilverkleurig uiterlijk past zich goed aan de zichtbare ommanteling van de installatie aan. Dankzij de gesloten-celstructuur van de isolatie op basis van Armaflex verhindert ArmaComfort AB het ontstaan van condensatie op de leidingen.2-armacomfortab

De nieuwe geluidisolatiematerialen zijn flexibel, maar hebben toch een robuuster oppervlak dan conventionele Armaflex-producten. Ze worden op een vergelijkbare wijze verwerkt als elastomere isolatiematerialen. Er is geen speciaal gereedschap voor nodig. De ArmaComfort-producten worden gelijmd met de beproefde Armaflex-lijmen. Hierbij worden de lengtenaden echter extra afgedicht met de bijbehorende zelfklevende banden. Een voordeel bij het installeren is de geringe dikte van het materiaal, want juist bij deze toepassingen is vaak bijzonder weinig ruimte beschikbaar, aldus de fabrikant.

De nieuwe materialen voor geluidsisolatie worden in een video op YouTube onder www.armacell.com/nl gepresenteerd.

[related_post themes=”text”]