Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 175 seconden

UNIT D 300_400_500In de Haagse Javastraat – de ‘vuilste straat van Nederland’ – is een monumentaal pand omgetoverd tot een kantoorpand met een schoon binnenklimaat. Een warmteterugwininstallatie (WTW) speelde daarin een centrale rol. Hans Buitenhuis commercieel technisch adviseur ventilatie van Vasco over dit project: “We hebben na grondige analyse en metingen besloten om vijf geschakelde D500 WTW-units te installeren, die per uur 2.500 kubieke meter verwarmde, schone lucht het kantoor in blazen. De enorme verkeersdrukte in de Javastraat zorgt voor grote hoeveelheden fijnstof in de lucht. We hebben daarom de aanzuiging van de buitenlucht aan de achterzijde van het pand geplaatst. Door het elektrostatische filter waarmee de vijf D500-units standaard zijn uitgerust verbetert de kwaliteit van de binnenlucht sterk. Dit filter houdt fijnstof, pollen en bacteriën tegen met een vangstpercentage van fijnstof PM10 60-80%.”

Ook een laag geluidsniveau draagt bij aan het comfort en de productiviteit van de mensen in dit pand, waar isolatieglas is toegepast om geluid zoveel mogelijk buiten het pand te houden. Alkemade: “Het ventilatiegeluid mag het lage geluidsniveau natuurlijk niet verstoren. Vandaar dat gekozen is voor stille systemen. Door de installatie te overdimensioneren, kan deze altijd op een lager toerental zijn werk doen, waardoor de geluidsproductie van de installatie nog verder wordt verlaagd.” Buitenhuis vertelt dat er ook in het leidingwerk nog aanpassingen zijn gemaakt. “Doordat er altijd meerdere kanalen en luchtstromen samenkomen in een installatie als deze, is het zaak om op die plaatsen de juiste keuzes te maken. We hebben de gangbare klepventielen vervangen door speciale ventielen die bestaan uit twee achter elkaar geplaatste kunststofschijven met daartussen isolatie.”

In 2015 kwam na zevenentwintig jaar een einde aan de huurovereenkomst met de huurder van het karakteristieke pand. Eigenaar Bemana benutte het moment om het gebouw grondig te renoveren en helemaal up-to-date te brengen. Bouwmanagementbureau Piet de Bruin adviseerde de warmteterugwininstallatie voor de ventilatie. Volgens Milla Alkemade van Bemana is WTW comfortabeler dan mechanische ventilatie, de meest gekozen oplossing. “De hoeveelheid afgevoerde en toegevoerde lucht is voortdurend in balans en er is nergens koude trek. Daarnaast is de lucht veel schoner door de toepassing van harde filters in plaats van filterdoek.” De keuze voor de WTWinstallaties van Vasco is gemaakt door De Bruin en Ben van der Valk van installatiebedrijf Scholtes. “Vasco is bekend vanwege de uiterst stille ventilatiesystemen. Maar behalve geluidsniveau waren ook de luchtkwaliteit en de beperking van faalkosten doorslaggevende argumenten.”

Het pand in de Javastraat stamt uit 1860 en kent vele grotere en kleinere vertrekken en diverse plafondhoogtes. De installatie moest geschikt zijn om alle ruimtes te bedienen en moest bovendien te splitsen zijn in het geval van twee huurders in plaats van één, met elk een eigen verbruiksmeter. Dit zijn allemaal factoren die eenvoudig kunnen leiden tot faal- of meerkosten wanneer alle partijen niet scherp zijn. Volgens Van der Valk verliep de samenwerking en het overleg tussen alle partijen goed en waren de werkzaamheden door het bouwmanagementbureau goed voorbereid. “Maar ook de installaties spelen hierin een belangrijke rol. Het voordeel van de Vasco’s is dat ze alzijdig te koppelen zijn. Drie van de vijf units zijn samengebracht in een hoge smalle kast inclusief de twaalf bijbehorende leidingen. Dat had ik met geen enkel ander merk kunnen maken.”

De Vasco WTW kan zo’n negentig procent ten opzichte van de oude installatie besparen, aldus de leverancier van het systeem. De nieuwe installatie kent een waarborg van 2 jaar op de onderdelen. De onderhoudskosten zijn relatief laag doordat de filters van de units gestofzuigd kunnen worden.

[related_post themes=”text”]