Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 89 seconden

6651Feenstra doet per heden alle open gastoestellen in de ban. Kachels, keukengeisers en gasgestookte boilers die een risico vormen voor koolmonoxidevergiftiging worden niet meer verkocht of verhuurd, meldt de verwarmingsspecialist met ruim 800.000 onderhoudsklanten voor de cv-installatie. Voor open toestellen worden geen nieuwe onderhoudscontracten afgesloten. Eigenaren van een open toestel met een lopend servicecontract worden geholpen over te stappen naar een veiligere manier van verwarmen. “Door het ontmoedigen van open toestellen willen we voorkomen dat er onnodig slachtoffers vallen door koolmonoxidevergiftiging”, stelt Henjo Groenenwegen, algemeen directeur van Feenstra. “Bij open toestellen kunnen schadelijke gassen, vooral koolmonoxide, in de woning terecht komen. Bij gesloten toestellen worden de gassen veilig via een rookgasafvoer naar buiten geloosd.”

Feenstra gaat met woningcorporaties overleggen hoe gezamenlijk de stap naar gesloten, veilige toestellen kan worden gemaakt. Nederland telt bijna 1 miljoen open toestellen waarvan het merendeel keukengeisers zonder rookafvoer. Jaarlijks overlijden er tenminste vijf à tien mensen door koolmonoxidevergiftiging en worden er enkele honderden slachtoffers met klachten zoals hoofdpijn, duizeligheid of hersenbeschadiging opgenomen in het ziekenhuis.

Groenenwegen: “Veiligheid moet voor alles. Wij nemen de verantwoordelijkheid om bewoners bewust te maken van de risico’s van open toestellen. Klanten met een huurcontract voor een open toestel komen we graag tegemoet. Die kunnen zonder afkoopsom de overeenkomst beëindigen en overstappen op een veilig gesloten gastoestel of een elektrisch toestel.”

“Het kan voorkomen dat een open toestel de enige optie is voor warmte en warm water omdat een rookgasafvoer naar buiten onmogelijk is. Dan kijken we heel kritisch naar de ruimte aan de hand van onze veiligheidseisen. Alleen als die haalbaar zijn, houden we een open toestel in onderhoud of in de verhuur. Sowieso gaan we bij alle open toestellen koolmonoxide-melders plaatsen. Die waarschuwen de klant als de concentratie koolmonoxide te hoog is.”

[related_post themes=”text”]