Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 76 seconden

Om klimaatdoelstellingen te halen, heeft de Europese Unie regelgeving (Ecodesign) ontwikkeld om energiegebruik in gebouwen te verminderen. Sinds september 2015 gelden minimale eisen aan de seizoensgebonden energie-efficiëntie voor verwarmingsapparatuur, inclusief warmtepompen tot 400 kW. Per 26 september a.s. worden er nieuwe, hogere eisen gesteld. Fabrikant Carrier laat weten dat al haar warmtepompen aan de vernieuwde Ecodesign eisen voldoen.

De onderstaande tabel geeft de nieuwe eisen aan de seizoensgebonden energie-efficiëntie van ruimteverwarming ηs verwarming (primaire energie) en de overeenkomstige seizoensgebonden prestatiecoëfficiënt SCOP geïmplementeerd vanaf  26 september 2017 weer.

Minimale seizoensgebonden energie-efficientie: 26 september 2017

 

ηs verwarming (primaire energie)

SCOP

Lucht-water warmtepompen (47/55 °C)

110%

2.83

Water-water en pekel-water warmtepompen (47/55 °C)

110%

2.95(2)

Lage temperatuur lucht-water warmtepompen(1) (30/35 °C)

125%

3.20

Lage temperatuur water-water en pekel-water warmtepompen(1) (30/35 °C)

125%

3.33(2)

(1) Volgens de verordening zijn ‘lage temperatuur warmtepompen’ specifiek ontworpen voor toepassing op lage temperatuur en kunnen geen sanitair water leveren met een uitlaattemperatuur van 52°C bij een buiten temperatuur van -7°Cdb/– 8°Cnb.

(2) Bij water-water en pekel-water warmtepompen wordt rekening gehouden met het energieverbruik van de grondwaterpomp.

Carrier heeft nieuwe technieken ontwikkeld om aan de nieuwe eisen te voldoen, zoals het Free-defrost principe bij luchtgekoelde warmtepompen. Hierbij wordt tijdens het ontdooien van de buitenbatterij zoveel mogelijk gebruik gemaakt van de omgevingslucht, waardoor behoorlijk op energie kan worden bespaard, aldus de fabrikant.

Gebouwen zijn de grootste energiegebruikers, waarbij HVAC systemen met 37% het

grootste deel van het energiegebruik voor hun rekening nemen. Des te belangrijker is het om gebruikers energiezuinige oplossingen te bieden, aldus Carrier. ‘Voldoen aan Ecodesign is een stap naar een beter klimaat.’