Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 78 seconden

In samenwerking met het opleidingscentrum voor de koudetechniek GO° biedt technische groothandel Wasco een F-gassen training aan. Deze training gaat uit van certificering in categorie 2 en is gericht op airconditioning- en warmtepompsystemen. Met dit certificaat mag een installateur werken aan installaties met een koudemiddelinhoud van maximaal 2,39 kg bij koudemiddel R410a en maximaal 7,41 kg bij koudemiddel R32. Dit is ruim voldoende voor het plaatsen van split en multisplit airco systemen maar ook voor het plaatsen van vrijwel alle warmtepompen.

Een deel van de theoretische kennis wordt opgedaan door online zelfstudie. De koeltechnische adviseurs van het Wascollege ondersteunen bij het beheersen van deze theorie. Zij geven twee extra theoriesessies op een Wasco vestiging in de buurt. De praktijk wordt gevolgd bij GO° in Ede. Daar wordt gewerkt met moderne koudesystemen, speciaal gebouwd voor trainingsdoeleinden.

Met het behalen van een persoonlijk F-gassen certificaat conform de BRL200 mag een installateur werken met F-gassen en is hij bevoegd om koeltechnische handelingen uit te voeren tijdens het installeren en in bedrijf stellen van airco- en warmtepompsystemen. Maar om als bedrijf koudemiddel in te mogen kopen en een airco/warmtepomp te installeren waar koeltechnische handelingen bij vereist zijn, moet het bedrijf een koeltechnisch bedrijfscertificaat hebben conform de BRL100. Om een bedrijfscertificaat te krijgen, moet aan de volgende eisen worden voldaan:
-één monteur met een F-gassen certificaat;
-een juiste koudemiddelbalans;
-gecertificeerd/gekalibreerd koeltechnisch gereedschap;
-een handboek met werkinstructies.

Bedrijven kunnen een F-gassen bedrijfscertificaat aanvragen bij een geaccrediteerde instelling, zoals KIWA. De jaarlijkse investering bedraagt ongeveer €1000 exclusief de bijkomende kosten voor de kalibratie van de verplichte koeltechnische gereedschappen.