Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 164 seconden

Voor 2014 heeft de Eurovent Energie Efficientie Classificatie diverse wijzigingen ondergaan die betrekking hebben op zowel de energieclassificatie zelf als het ontwerp van het energielabel. Het beste nieuws bleef ongewijzigd; luchtfilters van AAF die een A-label hadden in 2013 behouden hun A-label in 2014. En dat zijn veelal geen gewone A-labels, maar helderblauwe energielabels voor extra energiebesparingen per jaar.

 

Eurovent meet met onafhankelijke testen de prestaties van een luchtfilter, inclusief zijn energie-efficiëntie. Daarvoor heeft Eurovent in 2011 een nieuwe methode geïntroduceerd onder de naam Richtlijn 4/11: Classificatie van Energie-efficiëntie van Luchtfilters voor Algemene Ventilatiedoeleinden. Deze methode had als doel klanten te ondersteunen bij het selecteren van het meest energiezuinige luchtfilter.

Voor 2014 heeft de Eurovent Energie Efficientie Classificatie diverse wijzigingen ondergaan. Zo is onder meer het aantal energieklassen verminderd van zeven naar vijf klassen. Klasse A blijft het beste niveau en klasse E is nu het slechtste niveau geworden; energieklassen F en G zijn verwijderd. Ook de limietwaarden tussen de energie-efficiëntieklassen zijn gewijzigd, met uitzondering van energieklasse A. Dit betekent dat AAF’s luchtfilters die in 2013 waren voorzien van een A-label in 2014 hun A-label behouden.

Het nieuwe 2014 energielabel zal een andere kleurcodering tonen van de energieklassen. Klasse A is vanaf nu in blauw weergegeven in plaats van in groen. De slechtste klasse, nu zijnde E, is voortaan bruin in plaats van rood. In tegenstelling tot het 2013 energielabel, die een reeks van energieverbruik toonde (bijv. 0 – 1200 kWh voor een als F7 geclassificeerd filter met A-label), geeft het 2014 energielabel nu het exacte energieverbruik weer. Dit maakt het voor klanten eenvoudiger om onderscheid te maken tussen een gemiddeld A-label filter en een uitstekend A-label filter.

AAF leverde reeds een brede range energiezuinige luchtfilters voorzien van een A-label, dat nu van kleur veranderd is van groen naar blauw. Veel van deze luchtfilters hebben geen gewone A-labels, maar helderblauwe A-labels. Dit komt omdat ze aanzienlijk beter presteren dan de door Eurovent gestelde grenswaarden voor een A-label. Daarom moeten niet alle A-labels als gelijkwaardig worden beschouwd; het verschil in energiekosten tussen een gemiddeld en een uitstekend A-label kan oplopen tot tientallen euro’s per jaar.

Een voorbeeld van een uitstekend presterend AAF luchtfilter met A-label is het DriPak® NX zakkenfilter, zoals gelanceerd in april vorig jaar. Dit luchtfilter, voorzien van dubbel taps toelopende zakken en vervaardigd uit hoogefficiënt synthetisch materiaal, biedt een door Eurovent gecertificeerd jaarlijks energieverbruik van slechts 790 kWh voor filterklasse F7 en 1450 kWh voor filterklasse F9. In vergelijking met de limietwaarden voor energieverbruik binnen Eurovent Richtlijn 4/11 2014, betekent dit een extra energiebesparing tot 35% per luchtfilter per jaar.

Om mogelijke verwarring te beperken: AAF heeft zich ten doel gesteld om de wijzigingen in de Eurovent Energie Efficiëntie Classificatie zo spoedig mogelijk te implementeren. De situatie kan zich echter voordoen dat gedurende de overgangsperiode van de oude situatie naar de nieuwe situatie klanten worden geconfronteerd met zowel het oude als het nieuwe energielabel. AAF streeft ernaar de volledige overgang in het voorjaar 2014 te hebben afgerond.

In het geval van vragen over de gevolgen van de beschreven veranderingen voor het gecertificeerde luchtfilterportfolio van AAF, kan een AAF Portfolio Impact Guide worden aangevraagd bij de betreffende AAF vestiging. Een samenvatting van de wijzigingen in de Eurovent Richtlijn 4/11 voor 2014 is te vinden op: http://www.slideshare.net/aafeurope/eurovent-guidelines-411-2014