Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 146 seconden

bjornkouwenhoven__links__en_dick_westgeest_2Björn Kouwenhoven van NS Stations bv is donderdag 24 november uitgeroepen tot winnaar van de WKO Duurzaamheid Award 2016. Hij is exploitatiemanager energie bij NS Stations en in die functie beheerder van meerdere WKO-installaties. Kouwenhoven ontving de award uit handen van Dick Westgeest, voorzitter van Gebruikersplatform Bodemenergie. De award-uitreiking vond plaats tijdens het jaarlijkse symposium van Gebruikersplatform Bodemenergie op het hoofdkantoor van verzekeraar a.s.r.

Kouwenhoven kreeg de WKO Duurzaamheid Award primair vanwege de verbeteringen en optimalisaties van zijn WKO-systemen die hij in een korte periode van 2 jaar doorvoerde. De jury had het lastig, juist omdat de kwaliteiten van alle vijf genomineerden dit jaar bijzonder hoog waren. Meerdere eindgebruikers blijken echt gepassioneerd met het onderwerp bezig en manifesteren zich als ware ambassadeurs voor deze techniek. Uiteindelijk koos de jury Björn Kouwenhoven omdat de WKO-systemen van NS Stations onder zijn goede begeleiding zorgden voor een reductie van ruim 12 % in het energiegebruik van de gebouwen. “Het lukt Kouwenhoven om van elk WKO-systeem bij NS Stations een succes te maken, vooral door goede monitoring. Daarnaast is hij altijd bereid om de techniek, de voordelen en de valkuilen van WKO-systemen overtuigend en enthousiast naar voren te brengen en kennis te delen. Het feit dat hij zijn kennis op méérdere plaatsen in Nederland verspreidt, maakt hem een waar ambassadeur van WKO en duurzaamheid”, aldus de jury.

Gebruikersplatform Bodemenergie – de belangenbehartiger van eindgebruikers met een WKO-systeem – heeft de WKO Duurzaamheid Award in 2015 in het leven geroepen. Met de prestigieuze award wil het Gebruikersplatform een WKO-eindgebruiker huldigen die uitzonderlijke inspanningen levert om een klimaatinstallatie met WKO te beheren en die zijn/haar ervaring en kennis bovendien intensief met anderen deelt. Kouwenhoven was zichtbaar verheugd met zijn onderscheiding en zei bij de uitreiking dat hij het een erkenning voor zijn werk vindt. Hij blijft zich inzetten voor promotie en stimulering van bodemenergie bij zijn werkgever, maar ook bij andere partijen in de markt.

Voor de WKO Duurzaamheid Award 2016 waren vijf kandidaten genomineerd:

  • Taeke Kuipers – Hortus Botanicus
  • Marc Oosterbaan – Baarle Nassau
  • Björn Kouwenhoven – NS Stations
  • Jack Suijkerbuijk – Jeroen Bosch Ziekenhuis
  • Arjan Westerhoff – Schuberg Philis / Schiphol Rijk

 

De jury die de genomineerden heeft beoordeeld, bestond dit jaar uit Roger Ravelli (RVO), Wouter Wienk (RVO) en Dick Westgeest (Gebruikersplatform Bodemenergie). In 2015 ging de allereerste WKO Duurzaamheid Award naar Chris Overes, verantwoordelijk voor een omvangrijk WKO-systeem bij een groot vastgoedcomplex van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Het jaarlijkse symposium had, naast de uitreiking van de award, het onderwerp prestatiecontracten als centrale thema. Onder meer de beheerders van Achmea in Apeldoorn en van de Universiteit van Amsterdam waren, samen met hun technische dienstverleners, aanwezig om de prestatiecontracten te presenteren die zij met elkaar hebben afgesloten. Aan het einde van de bijeenkomst kwamen de circa 50 aanwezigen in de zaal tot een redelijke consensus dat een prestatiecontract, in welke vorm dan ook, zeer zinvol kan zijn om de verantwoordelijkheden bij de juiste partijen te leggen.

[related_post themes=”text”]