Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 75 seconden

Bouwend Nederland-voorzitter Maxime Verhagen en de Eindhovense burgemeester John Jorritsma hebben Scapetown geopend. Dit groots opgezet evenement en bijbehorend lesprogramma is een initiatief van de bouwopleider Bouwmensen en branchevereniging Bouwend Nederland. Met Scapetown wil de bouwebranche de jeugd de mogelijkheden van de bouw weer laten ontdekken.

In Scapetown worden leerlingen in de onderbouw van het voortgezet onderwijs via verschillende disciplines uitgedaagd om een Escaperoom te bedenken. Een ruimte waaruit je moet ontsnappen door het kraken van een code. In het programma wordt ook een fysieke link met de bouwsector gelegd. De klassen die deelnemen aan het programma bezoeken een vestiging van Bouwmensen in hun regio. Op die vestigingen maken de bouwleerlingen de echte Scapehouses voor Scapetown. Zo kunnen de leerlingen voelen en ruiken hoe het is op de bouwopleiding, is het idee. Tegelijk bekijken ze de Scapehouses in wording.

Praktijk van alledag
Maxime Verhagen hamerde op het belang van instroom in de bouwsector. “Ik wil ervoor pleiten dat jongeren die voor techniek kiezen en op het voortgezet onderwijs zitten, veel meer in contact komen met de praktijk van alledag. Dan ervaren ze hoe leuk en interessant de bouw is. We moeten daar als branche, opleidingsbedrijven en overheid gezamenlijk onze schouders onder zetten.“

Volgens het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) komen er zo’n 70.000 fulltime banen in de bouwsector bij in de periode 2017-2021. Daarmee komt het aantal banen bijna op het niveau van 2008 (481.000). Nieuwe instroom is daarom zeer gewenst om ook in de toekomst voldoende te kunnen bouwen.