Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 74 seconden

Zoals gisteren gemeld op deze site hebben KvINL en Sterkin aan alle erkende installateurs een bericht gestuurd over een nieuwe erkenningsregeling voor alle installatievakgebieden. Komend najaar stelt het ministerie van Binnenlandse Zaken de randvoorwaarden vast voor een wettelijke regeling, die alléén betrekking heeft op werkzaamheden aan gasverbrandingsinstallaties. Het is mogelijk dat de conceptregeling die Sterkin en KvINL nu hebben gepubliceerd, nog aan die randvoorwaarden moet worden aangepast. Dit meldt branchevereniging Uneto-VNI vanmorgen in een persbericht.

Eind 2015 liet een rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid zien dat er te veel ongelukken gebeuren met cv-installaties. De huidige erkenningsregelingen blijken geen waarborg voor kwaliteit en veiligheid.

De erkenningsregeling waaraan KvINL en Sterkin werken, stelt zwaardere eisen aan het installatiebedrijf en aan de opleiding en bijscholing van monteurs. Voor het aanleggen, onderhouden en repareren van cv-installaties is de opzet in grote lijnen vergelijkbaar met de eisen die gelden voor installateurs met het OK CV kwaliteitslabel.

Uneto-VNI werkt ook aan een nieuwe erkenningsregeling, in nauw overleg met het ministerie van Binnenlandse Zaken en de kwaliteitsorganisaties. De branchevereniging, zo staat in het persbericht, streeft daarbij naar een regeling die zorgt voor veiliger cv-installaties, zo min mogelijk administratieve rompslomp en werkbaar is voor alle ondernemingen, van grootbedrijf tot eenmanszaak.

Zodra er meer duidelijk is over de wettelijke erkenningsregeling brengt Uneto-VNI de leden schriftelijk én tijdens ledenbijeenkomsten op de hoogte. Bovendien ondersteunt de brancheorganisatie de leden en hun monteurs om straks aan de nieuwe (vakbekwaamheids)eisen te voldoen.

Lees hier de concept-erkenningsregeling.