Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 57 seconden

 Impressie zonnepanelen dak ArenA 2014_0De Friese voetbalclub ODV wil verregaande maatregelen doorvoeren, zodat het energiegebruik van de accommodatie met maar liefst 70% omlaag gaat.

Het voetbalcomplex is eigendom van de gemeente Opsterland, maar de club blijft verantwoordelijk voor het onderhoud en het beheer van de gebouwen. Via de subsidieregeling ‘Energiebesparing en verduurzaming sportaccommodaties’ van sportkoepel NOC*NSF is er al een subsidie binnen van bijna 25.000 euro.

De energiebesparing moet onder andere worden behaald door het plaatsen van honderd zonnepanelen op het dak, infrarood-verwarming, warmtepompen, ledverlichting op het trainingsveld en isolatie van het plafond in de kantine. De verwachting is dat met deze eerste aanpassingen de energierekening van 11.000 euro per jaar zakt naar 2.500 euro. De benodigde investering bedraagt circa 100.000 euro. De club wil ook graag de spouwmuren isoleren en elektrische boilers  plaatsen, maar kreeg hiervoor geen groen licht van de belangrijkste subsidieverstrekker.

Via aanvullende acties wil de voetbalclub het resterende bedrag binnenharken. De club wil graag op 1 oktober starten met de werkzaamheden, want NOC*NSF eist dat het project op 28 april 2017 wordt opgeleverd. Op de foto: Ajax ging de Friese voetbalclub al voor. Op het dak van de Arena liggen ruim 4000 zonnepanelen.