Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 98 seconden

Simaxx, tot voor kort actief onder de naam Monavisa, is een joint venture van de ondernemers achter DWA en Webeasy. Eneco neemt een minderheidsbelang in het softwarebedrijf. Daartoe ondertekenden Eneco en Simaxx vandaag een overeenkomst. Met de investering in het jonge bedrijf richt Eneco zich nadrukkelijker op de markt van energiebesparing in en slimme aansturing van gebouwen.

Simaxx heeft een platform ontwikkeld dat gebouweigenaren inzicht geeft in de prestaties van hun gebouw. Het platform kan data van allerlei verschillende bronnen in een gebouw – zoals klimaatbeheersing, zonnepanelen of een slimme meter – uitlezen en analyseren. Daarmee kan de exploitant of eigenaar zijn gebouw ‘sturen’ op bijvoorbeeld energiegebruik, luchtkwaliteit en verlichting. De software, die het gebouw 24 uur per dag in de gaten houdt, wordt inmiddels in meer dan 200 Nederlandse gebouwen gebruikt. Simaxx wist in deze gebouwen het energiegebruik naar eiegen zeggen met gemiddeld 20 procent naar beneden te krijgen, terwijl het binnenklimaat voor de ‘bewoners’ aantoonbaar comfortabeler én gezonder is.

Eloi Burdorf, CEO Simaxx: ‘In de meeste gebouwen kan nog zoveel verbeterd worden ten aanzien van energiegebruik en comfort. Met de participatie van Eneco hebben we de middelen om onze ambities internationaal waar te maken. Eneco is voor ons niet alleen investeerder maar ook een strategisch partner.’

Eneco verwacht veel van de ontwikkelingen op het gebied van zogenaamde ‘smart buildings’. Hans Valk, directeur Innovation & Ventures: ‘Met Toon hebben we een platform dat consumenten inzicht geeft en steeds meer slimme mogelijkheden in huis biedt. Kantoorgebouwen hebben nog veel meer potentie, vanwege de schaal en omdat er steeds meer slimme en duurzame techniek in een gebouw te vinden is. We hebben de ambitie om van Simaxx het leidende platform te maken in de opmars van slimme gebouwen, waarmee we tegelijkertijd een grote bijdrage leveren aan het verduurzamen van de vastgoedvoorraad.’

Simaxx wordt officieel gelanceerd tijdens de Provada van 7 – 9 juni in de Amsterdam RAI. Er werken inmiddels 14 mensen bij Simaxx en het bedrijf is gevestigd in Nieuwegein.

[related_post themes=”text”]