Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 89 seconden

stroomversnelling koopDe net ondertekende deal Stroomversnelling Koop focust zich op de 2 miljoen rijtjeswoningen in Nederland. “Een gemiste kans”, aldus Anton van Kruistum, voorzitter van het Platform Gevelisolatie. “Had nou gelijk stimuli gepresenteerd voor vrijstaande huizen en 2-onder-1 kap’ers. Deze groepen zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor 40 procent van het energiegebruik binnen woningen. De rijtjeswoningen voor 41 procent.”

Het Stroomversnelling Koop-programma is een positieve ontwikkeling volgens het Platform Gevelisolatie. “Willen we echter voldoen aan de CO2-reductie eisen die de 2050 Roadmap van de Europese Commissie aan ons land gaat stellen, dan moeten we veel meer doen. We kunnen het ons niet permitteren om geen stimulerend beleid voor vrijstaande huizen en 2-onder-1 kap woningen te introduceren. In de periode 2020-2050 moet acht keer meer energie bespaard worden dan de tien jaar daarvoor.”

Van Kruistum: “In dat kader is het ook onbegrijpelijk dat de verplichte Rc-waarde van de gevel bij nieuwbouw per 1 januari niet naar 5 gaat. Vanzelfsprekend is 4,5 een stap in de goede richting, maar ook hier is meer ambitie geboden om de doelstellingen te behalen. Bovendien betekenen striktere eisen ook een mooie stimulans voor innovatie in de sector.”

In Nederland staan meer dan 7 miljoen woningen. 56 procent daarvan is koopwoning, 31 procent sociale huur en de rest is particuliere huur. Rijtjeswoningen vormen bijna de helft (42%) van de voorraad, gevolgd door ‘gestapelde bouw’ (32%), vrijstaand (14%) en 2-onder-1 kap (12%). De laatste twee categorieën zijn bij elkaar genomen wel verantwoordelijk voor 40 procent van het energiegebruik binnen woningen. Rijtjeswoningen nemen 41 procent voor hun rekening en de flats en dergelijke, 19 procent. De reden hiervoor is dat de (semi)vrijstaande huizen doorgaans groter zijn en rijtjeswoningen en gestapelde bouw ‘elkaar’ isoleren.

Alle informatie over het Platform Gevelisolatie is te vinden op www.platformgevelisolatie.nl. Hier staan ook geïllustreerde casebeschrijvingen, technische aangelegenheden en achtergronden bij renovatie en isolatie.