Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 48 seconden

Het salaris van de Poolse loodgieter komt veel dichter bij dat van zijn Nederlandse collega’s te liggen, meldt AD vanmorgen. Afgelopen nacht is een Europees akkoord tot stand gekomen over een herziening van de detacheringsrichtlijn. Er zijn rond 2 miljoen gedetacheerde werknemers voor kortdurende klussen. Hun goedkope leenarbeid wordt door veel West-Europeanen gezien als oneerlijk concurrentie.

Midden vorig jaar zaten de lidstaten al dicht tegen een akkoord aan, maar de toen net aangetreden Franse president Macron vond dat te mager en eiste heronderhandeling. De veel te goedkope werknemers uit Midden- en Oost-Europa worden uitgebuit. Bovendien duwen zij hun West-Europese collegae de WW in door onder de prijs te werken.

Het belangrijkste punt van het akkoord is dat gedetacheerde werknemers in onder andere de bouw direct het cao-loon in hun gastland verdienen, inclusief toeslagen zoals een dertiende maand, compensatie voor winterweer en eventuele andere premies. Ook moeten reis- en verblijfskosten apart worden vergoed. Zij mogen niet meer worden afgetrokken van het loon.