Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 71 seconden

In Lunteren is een nieuwbouwwoning opgeleverd die meer energie levert dan het huis nodig heeft. De Rabobank beloonde de bewoners voor hun investeringen in milieu en duurzaamheid met de eerste Nul-op-de-Meter (NOM) hypotheek van Nederland. Het huis is gasloos. Het heeft 39 zonnepanelen, drie zonnecollectoren, een lucht/water-warmtepomp, driedubbel dik glas in de ramen en is compleet luchtdicht gebouwd.

Het huis is het tweede zogeheten Plushuis van Ede. In het eerste Plushuis woont de bedenker van dit concept. Hij gebruikt zijn eigen huis in Ede als modelwoning en inspiratiebron. De nieuwe NOM hypotheek van 25.000 euro die de Rabobank heeft ingesteld, moet het Plushuis voor meer particulieren haalbaar maken.

De zonnepanelen leveren meer energie dan het huis nodig heeft. De extra energie wordt nu nog terug-geleverd aan de energiemaatschappij. In de toekomst wordt deze mogelijk opgeslagen in een accu of wordt doorgegeven naar huizen in de buurt.

Het ventilatiesysteem in het huis zorgt ervoor dat er steeds verse lucht van buiten wordt aangevoerd. Een slimme meter meet voortdurend het kooldioxidegehalte.

Om de woning te voorzien van een energiezuinig verwarmingssysteem is gekozen voor het all-electric concept van Green Igloo. Een lucht/water-warmtepomp en een zonneboiler (500l), verwarmen, koelen en voorzien de woning van warm tapwater. De binnenunit van de warmtepomp en de buffertank staan in de geïsoleerde berging. De zonnepanelen liggen in het dak van het woonhuis en de zonnecollectoren op het dak van de berging.

(Bron: Edestad.nl)