Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 202 seconden

Het Nationaal Energiebespaarfonds heeft de eerste leningen verstrekt. Minister Stef Blok (Wonen en Rijksdienst) en vertegenwoordigers van de Rabobank, de ASN Bank, het Nationaal Energiebespaarfonds en het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) bewonderden donderdag 6 maart de nieuwe kozijnen met hoogrendementsbeglazing, de isolerende buitendeuren en de net aangebrachte zonnepanelen bij de familie Roubos in Almere.

 

Vol trots toont Peter Roubos de nieuwe app op zijn mobiel. De nieuwe zonnepanelen zorgen er al voor dat de meter terugloopt. Eerder werden de nieuwe deuren en ramen gezet. De woning heeft in een korte tijd een transformatie ondergaan. De familie Roubos uit Almere is als een van de eersten aan de slag gegaan met de Energiebespaarlening. De maatregelen worden uitgevoerd aan hun woning uit 1982 waar ze nu 11 jaar wonen.                                                                                                            

Peter Roubos: “Onze woning wordt een stuk comfortabeler! We doen het in stapjes. De deuren en ramen zijn vervangen voor isolerende exemplaren. Vandaag zijn de zonnepanelen op ons dak gelegd. We maken echt een enorme verbeterslag. Niet alleen qua de verhoging van comfort en de verlaging van onze stookkosten, maar we wekken nu ook onze eigen energie op. Ik ben heel nieuwsgierig hoe onze energierekening er straks uit ziet. Dit weekend gaan we zelf aan de slag. Door de Energiebespaarlening hebben we ons spaargeld niet hoeven stoppen in de energiebesparende maatregelen. We houden daarmee een buffertje over en kunnen met ons spaargeld doorpakken. Dus dat wordt behang van de muren trekken. Daarna wordt alles gestukt, we gaan laminaat leggen en we laten de tuin opnieuw aanleggen. Over een paar maanden herken je het hier niet meer.”

De minister en de vertegenwoordigers van het fonds feliciteren alle woningeigenaren die inmiddels een Energiebespaarlening hebben ontvangen. Dat is niet alleen de familie in Almere, maar dit zijn onder andere ook woningeigenaren in Babberich, Gulpen, Mijdrecht en Den Haag. Minister Blok: “Zij kunnen nu werk maken van het verbeteren van hun huis en wooncomfort. Dit is goed nieuws voor hun woonlasten, het milieu en de werkgelegenheid in de bouw. Iedereen die nog twijfelt over energiebesparing kan terecht op www.ikinvesteerslim.nl. De mogelijkheid van een lening kan de oplossing zijn om iets te doen aan de buitenmuur of zolder. Ook kan de Energiebespaarlening het laatste zetje zijn om die energie slurpende ketel toch te vervangen. Bovendien profiteren huizenbezitters tot 31 december 2014 ook van het lage btw-tarief voor renovatie. Dat is mooi meegenomen.”

Vanaf 21 januari 2014 is het voor huiseigenaren mogelijk om een Energiebespaarlening af te sluiten. Hiermee kunnen zij slim investeren in energiebesparende maatregelen. Slim, omdat de Energiebespaarlening een lage rente biedt, de lening op ieder gewenst moment boetevrij afgelost kan worden en in bepaalde gevallen fiscaal aftrekbaar is. Door de energiebesparende maatregelen wordt de energierekening door minder energieverbruik lager en de waarde van de woning mogelijk hoger.

De Energiebespaarlening wordt verstrekt uit het Nationaal Energiebespaarfonds, een direct gevolg van het Woonakkoord (februari 2013) en het Energieakkoord (september 2013). In deze akkoorden is afgesproken dat er investeringsfondsen worden opgericht voor particuliere woningeigenaren, verhuurders en VvE’s. SVn is de uitvoerende organisatie van het fonds voor particuliere woningeigenaren. In totaal is er € 300 miljoen beschikbaar in het fonds. Het Rijk brengt hiervan € 75 miljoen in, de Rabobank en de ASN Bank treden op als cofinanciers en dragen samen € 225 miljoen bij. Afsluitkosten, rente en aflossing vloeien terug in dit fonds, waardoor het fonds zichzelf in stand houdt en steeds weer nieuwe Energiebespaarleningen kan verstrekken..