Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 47 seconden

De Willem en De Zwijger in Best zijn de eerste 5-laags Nul-op-de-Meter appartementencomplexen in Nederland. Beide complexen hebben een geïsoleerde schil en voorzien zelf in alle energie die nodig is. Hiervoor zijn niet alleen zonnepanelen op het dak geplaatst maar ook bevestigd aan de gevels. Warmtepompen op basis van bodemenergie en ventilatie met warmteterugwinning vormen het hart van elke woning.

Olaf van Dijk, projectmanager bij Woonstichting ‘thuis: “Dit project heeft een aantal duurzaamheidsambassadeurs onder de bewoners. Als mensen vragen hebben over de werking van het systeem, wisselen van filters of inloggen in hun energieportaal kunnen zij bij deze ambassadeurs terecht.”

De bewoners zijn na de eerste zomer in hun huis zeer te spreken over het comfort. De woning is koel in de zomer en fris door de ventilatie.

Het project is tot stand is gekomen door een ketensamenwerking van zes partijen: Woonstichting ’thuis, BAM Wonen, BAM Energy Systems, NBArchitecten, eigenenergie.net en Itho Daalderop.