Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 117 seconden

“Als partijen het Energieakkoord willen aanscherpen, juich ik dat toe”. Dit zegt Ed Nijpels, voorzitter SER-Commissie Borging Energieakkoord, in een interview in de nieuwe editie van Tijdschrift Milieu.
Het Energieakkoord is opgesteld om eindelijk serieus werk te maken van energiebesparing en duurzame energieopwekking. Ed Nijpels benadrukt in Tijdschrift Milieu dat het akkoord een einde maakt aan het al jaren kabbelende duurzame energiebeleid. “Mijn commissie gaat ervoor zorgen dat alle afspraken worden nagekomen. Mocht een maatregel om wat voor reden niet door kunnen gaan, dan kijken wij naar vervangende maatregelen. Want de doelstelling staat vast, namelijk 100 PJ besparing en 14% duurzame energie in 2020 respectievelijk 16% in 2023, 15.000 banen erbij en lastenverlichting. Dat complete pakket bewaken wij.”

 

Volgens Nijpels loopt Nederland met dit type akkoord voorop in Europa, maar daar is alles mee gezegd. “Vooralsnog kampen we met een geweldige achterstand. Het akkoord is een klein stapje in de richting waar we naar toe moeten, maar een hele grote stap als je kijkt waar we vandaan komen. Het gaat erom dat we nu doorpakken. Juist daarom is het zo belangrijk dat er geen gezeur en gemier komt over de uitvoering. Ik hoop oprecht dat alle betrokken partijen de afspraken loyaal uitvoeren. Niet alleen naar de letter, maar ook in de geest van het akkoord.”

 

Zo rekent Nijpels op loyale steun van de milieuorganisaties bij het fors opvoeren van het windvermogen. “De uitvoering van het akkoord is een collectieve verantwoordelijkheid. Het zou dus heel raar zijn als de milieubeweging een bezwaarschrift gaat indienen tegen een windmolenpark op een bepaalde plek.”

Indien partijen het akkoord willen aanscherpen, juicht Nijpels dat juist toe. “Het akkoord is immers een compromis. Maar het kan niet zo zijn dat de politiek zegt: het kan wel een onsje minder. Een nieuw kabinet moet het bijvoorbeeld niet wagen de afspraken naar beneden toe bij te stellen, want dan wordt het oorlog. Het is immers geen akkoord voor drie jaar, maar echt bedoeld om een einde te maken aan het kabbelende energiebeleid en zekerheid te bieden voor de langere termijn voor alle partijen die hiermee bezig zijn. Dát is de grote waarde van het akkoord.”
Tijdschrift Milieu wordt uitgegeven door de VVM, netwerk van milieuprofessionals (www.vvm.info). Hier vindt u ook de link naar de PDF van het artikel.