Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 57 seconden

Het nieuwe gebouw voor het Europees Octrooibureau (EOB) heeft het hoogste punt van 107 meter bereikt. Het kantoorgebouw heeft een lengte van 150 meter en een breedte van slechts 12,6 meter, exclusief de glazen voorzetgevels. De totale oppervlakte is hiermee ruim 80.000 m2. Het is een van de grootste nieuwbouwprojecten in Nederland. De toegepaste installatietechniek heeft een duurzaam karakter.

Een dubbele gevel, op 8 meter afstand van de eigenlijke gevel, creëert een open atrium met natuurlijke, duurzame ventilatie. Naast dit duurzaam gebruik van de lucht tussen de twee gevels voor verwarming en koeling, gebruikt het kantoor ook warmte- en koudeopslag in de bodem met behulp van warmtepompen. Op het dak komen zonnepanelen voor het winnen van duurzame energie die onder andere wordt gebruikt voor de led-verlichting.

De opzet van de inrichting is gericht op flexibiliteit. Alle installaties van het gebouw zijn geïntegreerd in het gecombineerde vloer/plafondsysteem, zodat ruimtes flexibel kunnen worden ingevuld. Ook kunnen zo meer verdiepingen en werkplekken worden gerealiseerd binnen de maximale bouwhoogte en binnen een dergelijk slank ontwerp.

Het gebouw verrijst aan de A4 in Rijswijk en wordt gebouw door de TBI-ondernemingen J.P. van Eesteren en Croonwolter&dros