Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 89 seconden

Karel heeft vanaf dat hij al installateur aan de slag ging altijd keurig alle leidingen gesoldeerd. Kon dat niet dan werkte hij met knelfittingen. Op het persen had hij het nooit zo begrepen, al is dat voor zijn vakbroeders inmiddels al een tijdje een standaard aansluitmethode. Karel vond het eigenlijk allemaal wel best zo. Veranderen zit niet zo in zijn genen. Hij had genoeg aan de karweiflesjes, wat soldeerdraad en teflontape. Daarmee krijgt hij prima elke leiding dicht.
Vorige week was hij echter op een bouwplaats om in zijn pauze zijn tegelzettende vriend Harry een bezoekje te brengen. Hij was toch in de buurt. Op de bouwplaats zag hij een collega lopen met een mooi stukje persgereedschap. Aandachtig had hij een tijdje staan kijken hoe de vakman het leidingwerk moeiteloos en vooral super snel waterdicht maakte. Toen Karel hem vroeg of dat een beetje te betalen is zo’n persding, had de man geantwoord dat het wel een paar duiten kost, maar dat hij de investering er vrij snel uit had door de snelheid van werken.
Karel moest later die week een hoop leidingwerk aanleggen en zag opeens de enorme tijdwinst die hij met een perstang zou kunnen maken. Aan het einde van zijn werkdag was hij daarom toch maar even naar de groothandel gereden om een gloednieuwe aan te schaffen. De dag er na was hij er direct mee aan de slag gegaan op de nieuwe klus. Al snel was hij helemaal in zijn nopjes met zijn nieuwe tang en perste waar hij maar kon. Ook afsluitkranen bleek hij moeiteloos te kunnen verwerken met het nieuwe stuk gereedschap. Het ging zo lekker snel dat hij niet eens door had al een kraan te hebben gemonteerd. ‘Ach, een dubbele afdichting kan nooit kwaad’, dacht Karel opgewekt.