Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 185 seconden

Strenge isolatie en kierdichting zijn goed voor de energie-index, maar slecht voor de kwaliteit van de binnenlucht als er geen aandacht wordt besteed aan goede ventilatie. De meest gekozen oplossing is toepassing van ventilatieroosters in ramen of kozijnen. Tocht en binnentredend geluid zorgen echter voor verminderd comfort, betoogt Vasco, onder meer fabrikant van ventilatieproducten. ‘Een betere oplossing is lokaal ventileren.’

Nederlandse woningcorporaties bezitten 2,4 miljoen woningen. In 2021 moeten deze allemaal onder een energie-index van 1,25 (energielabel B) zijn gebracht. Driekwart van de woningen voldoet daar nu nog niet aan. Een enorme renovatieopgave. Ongeveer 40-45% van de woningen is gebouwd in de periode tussen de Tweede Wereldoorlog en de oliecrisis in 1973. Deze woningen hebben gemiddeld energielabel F. Voor vrijwel al deze oudere woningen geldt dat ze natuurlijk worden geventileerd. Woningcorporaties moeten bewoners overtuigen van geplande noodzakelijke renovaties. Het helpt om veel aandacht te besteden aan de gezondheid en het comfort van de huurders. Dat comfort omvat belevingen als vocht, geur, tocht en geluid.

Decentraal ventileren
De voordelen van decentrale ventilatie zijn volgens Vasco evident. Er is geen leidingwerk noodzakelijk en het is zeer geschikt voor bestaande bouw, omdat er geen ventilatiekanalen nodig zijn.

De decentrale balansventilatie-unit van Vasco pakt alle genoemde renovatie-uitdagingen aan. De unit (D60), voorzien van een 4-standenschakelaar, ververst 60 kubieke meter lucht per uur. Indien nodig kan dit geboost worden naar 80 m3/h. Hiermee voldoet het apparaat aan alle wettelijke eisen voor elke verblijfsruimte.

Vasco: ‘De kans op hoofdpijn door CO2 ophoping of kortademigheid door zuurstofarme lucht is hiermee aanzienlijk kleiner. Door koken, douchen en wassen, en zelfs door ademen van de bewoners komt dagelijks 5 tot 15 liter water in een woning. Het hoge luchtdebiet van de Vasco-unit houdt de woning droog en comfortabel. Droge lucht voorkomt bovendien dat schimmels een kans krijgen. De aangezogen buitenlucht wordt gefilterd door een elektrostatisch fijnstoffilter (gelijkwaardig aan filterklasse M6). Hierdoor hebben bacteriën, stof en pollen geen kans. Het risico van allergieën wordt hiermee verminderd. Doordat de lucht wordt voorverwarmd, ervaren gebruikers geen tocht. Er is geen open verbinding met buiten zoals bij raamroosters en de unit zelf doet fluisterstil zijn werk. Hierdoor ervaren bewoners ook geluidcomfort.’

Geen koudegevoel
De nieuwe Vasco-unit draagt bij aan de energie-index doordat het apparaat weinig stroom verbruikt. Daarbij heeft het een efficiënte warmteterugwinning. De nieuwe ventilatie-eenheid werkt met twee EBM axiaal-ventilatoren. Deze zijn stil, hebben een laag verbruik en grote capaciteit. Door het hoge luchtdebiet van de ventilatie-eenheid wordt veel vochtige lucht afgevoerd. Droge lucht vergt minder energie om te verwarmen. Bovendien is de warmteterugwinning van de decentrale unit efficiënt. Ruim 86,3% van de warmte uit de afgevoerde vervuilde lucht wordt teruggebracht in de aangevoerde verse lucht. Hierdoor hoeft er beperkt extra verwarmd te worden en ervaart de gebruiker nauwelijks tot geen koudegevoel, aldus de fabrikant.

Op- en inbouw
De Vasco-unit kan op de muur van de te ventileren ruimte worden gemonteerd. Door de compacte vormgeving en lichte gewicht kan dit door één persoon. Dit opbouwmodel is overschilderbaar waardoor deze geïntegreerd kan worden in de ruimte. Vasco beschikt ook over een inbouwmodel. Deze kan in de muur worden weggewerkt. Door het inbouwmodel te koppelen aan luchtkanalen kunnen twee ruimtes worden bediend. Denk aan de afvoer van vochtige lucht uit de badkamer en het inblazen van schone, droge lucht in de aangrenzende ruimte. De nieuwe decentrale balansventilatie van Vasco moet aan of in een buitenmuur worden gemonteerd. Daarvoor zijn twee standaard boorgaten van 160 millimeter voldoende. De compacte unit (59 x 42 x 15 cm) gebruikt voor de aan- en afvoer van lucht een reguliere PVC-buis die in een lengte van 50 cm wordt meegeleverd. De unit beschikt over een los te monteren, draadloze bedieningsschakelaar. De onderhoudsvriendelijke ventilatie heeft een vuilfiltermelding. De eigenaar kan het onderhoud zelf uitvoeren.