Daikin Europe heeft zijn financiële groepsresultaten bekendgemaakt voor het boekjaar 2021, dat liep van 1 april 2021 tot 31 maart 2022. Gedreven door de sterke vraag naar duurzame verwarmings-, koel- en koelingsoplossingen, heeft het bedrijf zijn beste resultaat ooit gerapporteerd, dat 4,3 miljard euro bedraagt. "Door ons te concentreren op innovatieve en duurzame oplossingen, die lokaal in Europa worden geproduceerd, spelen we in op de behoeften van de Europese markt van vandaag", zegt Wim De Schacht, Vice-President van Daikin Europe. Daikin Europe is fabrikant van producten voor airconditioning, verwarming, ventilatie en koeling met als afzetgebieden Europa, het Midden-Oosten en Afrika (EMEA).

Daikin Europe rapporteert een sterke omzetgroei in al zijn business units, waaronder residentiële airconditioning, commerciële koeling en zijn diensten- en oplossingenaanbod. De opleving in het commerciële segment - na een moeilijke periode als gevolg van corona - was sterker dan verwacht. In het koelingssegment had de sterke vraag van foodretailketens een positieve impact op de resultaten van Daikins dochteronderneming AHT.

Vooral vraag naar warmtepompen
"Stijgende energieprijzen en steeds strengere regelgeving drijven zowel onze residentiële als industriële klanten naar verwarmings- en koelsystemen die hen helpen hun ecologische voetafdruk te verkleinen", zegt Takayuki Kamekawa, Vice-President Sales van Daikin Europe. Maar de meest opmerkelijke groei werd gerealiseerd in de verwarmingsoplossingen. "Warmtepompen zijn een van de belangrijkste technologieën om de energietransitie in de bouwsector te realiseren. In veel van onze belangrijkste markten, waaronder Italië en Duitsland, hebben overheden belangrijke stimuleringsmaatregelen ingevoerd om huiseigenaren aan te moedigen oudere, op fossiele brandstoffen gebaseerde technologieën te vervangen", legt Takayuki Kamekawa uit. Ook in Nederland is de vraag naar Daikin warmtepompen ongekend groot. De hoge gasprijzen, hogere ISDEsubsidies en een groei in de naamsbekendheid van Daikin onder Nederlandse consumenten zijn belangrijke factoren die tot een groei van maar liefst 167% Daikin warmtepompen op de Nederlandse markt hebben geleid.

Nabijheidsstrategie loont
In 2021 werden vele bedrijfstakken getroffen door wereldwijde tekorten in de levering van bepaalde onderdelen en componenten. Deze werden veroorzaakt door covid-beperkingen en algemene verstoringen in de toeleveringsketens. Hoewel Daikin Europe ook de impact van deze verstoringen heeft gevoeld, heeft de nabijheidsstrategie van het bedrijf de meest nadelige effecten kunnen afweren. "Wij hebben er altijd naar gestreefd om onze producten zo dicht mogelijk bij de markten die wij bedienen te ontwikkelen en te produceren. Hierdoor kunnen wij flexibel inspelen op de marktvraag en zijn wij minder kwetsbaar voor externe factoren. Door de jaren heen hebben wij ook langdurige relaties opgebouwd met strategische leveranciers. Daardoor zijn we erin geslaagd onze marktleiderpositie waar te maken en ons marktaandeel te vergroten", zegt Hiromitsu Iwasaki, Vice-President Manufacturing bij Daikin Europe.

Bijdragen tot de energietransitie
In het huidige fiscale jaar en daarna blijft Daikin Europe zich richten op de verdere realisatie van haar Fusion 2025-plan. "We verwachten dat de vraag naar duurzame Daikin oplossingen verder zal toenemen, aangezien overheden de weg wijzen naar een CO2-neutrale samenleving. Bovendien zal de huidige geopolitieke situatie ook de noodzaak versterken om fossiele brandstoffen uit te faseren en onze energieafhankelijkheid te verminderen. Het blijft onze missie om deze overgang te ondersteunen door díe innovatieve oplossingen te ontwikkelen en te leveren die nodig zijn", zegt Toshitaka Tsubouchi, President van Daikin Europe.
Met het oog daarop verwelkomde Daikin Europe in 2021 meer dan 1000 nieuwe collega's in zijn hele organisatie. Het blijft al zijn functies verder versterken. Het bedrijf heeft al verschillende investeringen aangekondigd in veel van zijn productiefaciliteiten in Europa en er zullen er nog meer volgen. Daikin Europe versnelt ook zijn investeringen in R&D en is begonnen met de bouw van een groot kenniscentrum in België, het Daikin EMEA Development Center, dat naar verwachting in 2024 zal worden geopend.