Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 89 seconden

TBI-onderneming Croonwolter&dros heeft een nieuw bedrijfsonderdeel opgericht: ‘Smart Energy’. Hierin worden duurzame energieprojecten ondergebracht die de onderneming zelf ontwikkelt, financiert, realiseert en exploiteert. Fabio Pisano, Energie consultant bij Croonwolter&dros: “We zien dat de aandacht voor verduurzaming een toevlucht neemt. De mogelijkheden zowel technisch, financieel als bedrijfseconomisch zijn er, dus is er geen excuus meer om het niet te doen.”

Ten grondslag aan het nieuwe bedrijfsonderdeel ligt het samenbrengen van expertises die in de verschillende TBI-ondernemingen aanwezig zijn. Met name het deel van projectontwikkeling en financiering is toegevoegd aan de reeds aanwezige technische dienstverlening van de onderneming. Door zelfstandig projecten te ontwikkelen en financieren biedt Croonwolter&dros klanten een andere vorm van dienstverlening, waarbij wordt betaald voor het energiegebruik van het object en niet meer voor het in eigendom hebben van de totale installatie.”

Rol van projectontwikkelaar
Voor de oprichting van het nieuwe bedrijfsonderdeel is er gekeken naar de participatie van Croonwolter&dros in de energietransitie. Daarvanuit is een doorvertaling gemaakt van de energietransitiebehoeften en gekeken welke type diensten aansluiten bij de klantambities. “We zien een trend dat eigenaren wel willen investeren in een duurzamere leefomgeving, maar niet altijd de investering rond krijgen”, licht Edwin Normann, manager Exploitatie, toe. “Omdat de urgentie en het bewustzijn hoog is nemen we zelf onze verantwoordelijkheid door duurzame projecten te ontwikkelen en te financieren. Dat doen we inmiddels al voor verschillende eigenaren.

Verschillende diensten
Croonwolter&dros Smart Energy maakt het mogelijk een divers aanbod aan projectontwikkeling, financiering, realisatie en exploitatie te bieden. Denk hierbij aan de inzet van zonne-energie (solar), warmte/koudeopslag (WKO) en energiecentrales gedreven op de verbranding van biomassa. Bij oprichting van de B.V. zijn al verschillende projecten ondergebracht, waaronder MeppelEnergie en diverse solarprojecten die duurzame energie opwekken en leveren.