Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 87 seconden

Op donderdag 27 november organiseert ISSO in Zeist een congres over legionellapreventie in koeltorens. Deskundige sprekers zetten legionellapreventie weer scherp op de kaart en vertellen over de stand van zaken in Nederland en daarbuiten.

In Nederland gaat de wetgeving op het gebied van legionellapreventie in koeltorens nog lang niet ver genoeg. Zo kent Nederland wel een meldingsplicht voor nieuwe, maar niet voor bestaande koeltorens. Handhavers en toezichthouders hebben geen zicht op alle koeltorens in hun gebied. Soms weet zelfs de eigenaar van een gebouw met koeltoren niet eens van het bestaan. De meldingsplicht voor nieuwe en bestaande koeltorens wordt binnenkort opgenomen in de Duitse wetgeving.

Onder meer dit onderwerp wordt aan de kaak gesteld op het congres ‘Legionellapreventie in koeltorens’. Zo vertelt Prof. dr. Martin Exner van Universitair Ziekenhuis Bonnen over zijn ervaringen van het crisisteam bij de legionella-uitbraak in Warstein in 2013, met twee doden en ruim 140 ziekenhuisopnames. Ook Nederland heeft destijds geleerd van de legionella-uitbraak in Amsterdam in 2006, met drie doden en dertig ziekenhuisopnames. De praktijk van toezicht en handhaving van de wet is echter weerbarstig, constateert Yvonne Jansen van DCMR Milieudienst Rijnmond.

Het congres zet legionellapreventie weer scherp op de kaart. Wat is inmiddels de stand van zaken in Nederland als het gaat om onderzoek, risicoanalyse, waterbehandelingstechnieken en wetgeving? Deze onderwerpen worden gepresenteerd door een aantal deskundigen op het gebied van legionellapreventie en koeltorens. De sprekers en het programma staan op de website van ISSO.

Het congres wordt georganiseerd voor gebouweigenaren, installatiebedrijven, beheer en onderhoudsbedrijven, ontwerpers van koelsystemen, arbodeskundigen en beleidsmedewerkers van overheden, facility managers, vastgoedmanagers en adviseurs.

Het congres vindt plaats op donderdag 27 november van 9.00 tot 17.00 uur in hoteltheater Figi, Zeist. De deelnameprijs bedraagt € 345,- (excl. btw). Meer informatie en een inschrijfformulier staan op www.isso.nl onder Kennisbijeenkomsten.