Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 152 seconden

De voorpret was het leukst. “Al dagenlang zat je je te verheugen op de komst van Sinterklaas en Zwarte Piet. Wat zouden ze dit jaar meebrengen? Het was altijd weer een verrassing.” Buf Vaumont klinkt opgetogen aan de lijn. De 48-jarige installateur viert nog steeds Sinterklaas. Tegenwoordig zitten behalve zijn ouders, ook zijn vrouw, twee dochters van 7 en 8 en enkele bevriende stellen in de huiskamer. “We huren een Sinterklaas en Zwarte Pieten in en laten ze een half uurtje langskomen. De kinderen vinden het fantastisch.”

Man van tradities
Hoewel Buf Klimaatbeheersing in de voorhoede zit als het aankomt op de toepassing van innovatieve technieken is Vaumont zelf ook een man van tradities. De eigenaar van het driekoppen tellende bedrijf hecht veel waarde aan het verbindende element van feestdagen zoals Pasen, Kerst en 5 december. “Het zijn de momenten bij uitstek om extra aandacht te geven aan je familie.” Bij het Sinterklaasfeest is dat zelfs uitgesmeerd over een langere periode. “Het begint natuurlijk met de intocht van Sinterklaas. Bij ons in Haarlem arriveert hij zondag. Daarna mogen de kinderen hun schoen zetten en dan volgt de grote finale op 5 december.”

Populair feest in de installatiebranche
Volgens Vaumont is Sinterklaas een populair feest in de installatiebranche. Niet zonder reden, want hij verschaft zijn Spaanse en Nederlandse collega’s behoorlijk wat werk. “Als je alleen al denkt aan alle koeltechniek die nodig is om bederfelijke waar goed te houden op de stoomboot. En in Nederland levert hij ook niet 1,2,3, al zijn spullen af, dus er zullen wel collega’s zijn die hem een handje helpen. Tegen een vergoeding uiteraard.” Zelf zal hij er geen extra centje aan overhouden. “Het is niet zo dat mensen zeggen: ‘doe maar een extra airco of warmtepomp voor in die schoen’. Nee. Maar ja, wie weet gaat die vlieger wel op voor andere installateurs.”

“Alle concullega’s die ik ken vieren Sinterklaas”
Al met al verwondert het hem niet dat alle  concullega’s die hij kent Sinterklaas vieren. Buf zelf zou het liefst het feest houden, zoals het is. Dus met Zwarte Piet. “Het is onze traditie, persoonlijk heb ik Zwarte Piet nooit geassocieerd met slavernij. Die gekleurde pieten vind ik ronduit belachelijk.” Of zijn kinderen over 20 jaar nog Sinterklaas zullen vieren, weet hij niet. “Je ziet het feest geleidelijk aan veranderen. Men buigt naar de wensen van een minderheid. Straks wordt Zwarte Piet nog verboden of Sinterklaas helemaal afgeschaft. Vieren we het Suikerfeest. Daar heb ik persoonlijk niks mee. Ik zou het jammer vinden.”

Stoffige Piet
Over de komst van de all-electric maatschappij en daarmee het verdwijnen van schoorstenen maakt hij zich daarentegen minder zorgen. De Sint en zijn trouwe helper komen wel op een andere manier naar binnen.  “Het is nu al een probleem he. De Sint en zijn schimmel kunnen onmogelijk via de rookgasafvoer naar binnen en de afvoerleiding van de warmtepomp is ook geen optie. Misschien moet hij in de toekomst maar het luchtkanaal pakken van de WTW-unit. Krijgen we een duurzame, maar wel wat stoffige Piet”, zegt hij grinnikend.