Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 114 seconden

Waterproblemen‘In Nederland verbruiken we jaarlijks 1,2 biljoen liter drinkwater, waarvan minder dan 1% gebruikt wordt voor consumptie. Daarmee worden onze natuurlijke hulpbronnen veel te zwaar belast’, zo betoogt Mijn Waterfabriek, dat zich bezighoudt met het circulair maken van water bij gebouwen. ‘Tegelijkertijd verwerken onze zuiveringsinstallaties 1,8 biljoen liter afvalwater, waarvan 1/3 schoon regenwater is. Ons huidige watersysteem is betrouwbaar, maar leidt tot verspilling en is daardoor niet houdbaar. Water wordt niet alleen in Nederland een probleem, wereldwijd zal er naar verwachting een tekort van 40% aan drinkwater zijn in 2050. De enorme verspilling is op te lossen door water circulair te maken op gebouwniveau. Dat kan zowel bij huishoudens als bij bedrijven en organisaties. Aan de hand van de Trias Aqua kunnen prioriteiten worden gesteld aan het circulair maken van water bij gebouwen.’

De eerste prioriteit is altijd om te besparen wat niet echt nodig is. Met andere kranen, toiletten en douches kan al snel meer dan 30% bespaard worden op drinkwater. Daarmee is al dus al veel winst te realiseren.

Gezinnen en bedrijven kunnen tussen de 30-95% van hun drinkwater vervangen door regenwater. In de landen om ons heen is het heel gewoon en in Vlaanderen zelfs verplicht om regenwater te gebruiken. Regenwater is zacht, schoon en gratis. Je kunt er de toilet mee spoelen, de wasmachine mee draaien, de schoonmaak mee doen én mee douchen. Het is erg aangenaam voor je huid en je krijgt nooit meer kalkaanslag in je badkamer. Bedrijven kunnen regenwater bovendien prima gebruiken als proceswater.

De laatste stap is het hergebruik van afvalwater. Het grootste deel van de vervuiling in afvalwater is organisch van aard en kan biologisch gezuiverd worden. Daarna kun je er op z’n minst de toiletten mee spoelen en dan heb je toch alweer 30% op je drinkwater bespaard.

Maar drinkwater kost toch bijna niets in Nederland? Dat klopt, maar het is erg kortzichtig om alleen naar kosten te kijken. Naast de maatschappelijke winst zijn er nog meer voordelen, zoals mogelijke subsidies van gemeenten, besparing op was- en zeepmiddelen en minder onderhoud aan apparatuur. Bedrijven hebben bovendien fiscale voordelen en kunnen meestal fors besparen op de riool- en zuiveringsheffing.

Het gebruiken van regenwater lost overigens nog een probleem op en dat is de overlast van regenwater. Vooral in stedelijk gebied is dit van groot belang.

[related_post themes="text"]