Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 50 seconden

Een flink aantal gemeenten in de regio Amsterdam gaan vanaf heden alleen plannen voor gasloze nieuwbouwwoningen goedkeuren. In een intentieovereenkomst verklaren ze dat ‘vanaf 1 februari 2018 alle nieuwbouwprojecten die ter bestuurlijke besluitvorming worden aangeboden aardgasvrij moeten zijn’. Plannen die al waren vastgesteld zullen opnieuw tegen het licht worden gehouden.

Door de regionale aanpak kan een aardgasvrije ontwikkeling van nieuwbouwwoningen gestimuleerd worden zonder dat gemeenten elkaar onderling beconcurreren. Ontwikkelaars zullen zo niet snel naar andere gemeenten in de regio gaan. Ook brengt de gezamenlijke aanpak de opgave en ervaringen veel beter in kaart dan wanneer één enkele gemeente ervaring opdoet met het aardgasvrij bouwen van nieuwbouwwoningen.

Het gaat om de volgende 26 gemeenten: Aalsmeer, Almere, Amstelveen, Amsterdam, Beemster, Beverwijk, Bloemendaal, De Ronde Venen, Diemen, Edam-Volendam, Haarlem, Haarlemmerliede-Spaarnwoude, Haarlemmermeer, Heemskerk, Heemstede, Landsmeer, Lelystad, Oostzaan, Ouder-Amstel, Purmerend, Uitgeest, Velsen, Waterland, Wormerland, Zaanstad en Zandvoort. Het zijn gemeenten van de metropoolregio Amsterdam (MRA). De Gooi en Vechtstreek heeft de overeenkomst niet ondertekend. Deze gemeente had al eerder beloften gedaan over een aardgasvrije toekomst.