Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 113 seconden

In de jongste editie van NEN 1010, over beveiliging in een elektrische installatie, wordt voor het eerst de term vlamboogbeveiliging genoemd. Deze ‘Arc Fault Detection’ (AFD) is een aanbeveling, maar geen voorschrift. “Terwijl dat wel zo zou moeten zijn”, vindt Servie Huybers van ABB. “In landen als de VS en Duitsland is vlamboogdetectie wél verplicht. 30% van de branden ontstaat in de elektrische installatie en een deel daarvan kan worden voorkomen met vlamboogdetectie. Het heeft al meerdere mensenlevens gered.”

Een elektrische vlamboog ontstaat door geïoniseerde gassen tussen geleiders met een spanningsverschil. “Bijvoorbeeld als losse draden of kabels contact maken en vonken of ontlading veroorzaken. De eventuele aardlekschakelaar en installatieautomaat reageren daar niet op. Een aardlekschakelaar schakelt namelijk alleen af, als deze een lekstroom naar aarde detecteert. Doordat de aardlekschakelaar de installatie niet afschakelt, ontstaat een seriële vlamboog met een mogelijkheid op brand.” Ook als bij het boren van een gaatje in de muur de bedrading wordt geraakt en aders bloot komen te liggen, kan een parallelle vlamboog ontstaan. Kenmerkend voor een vlamboog is de grote thermische hitte die ineens vrijkomt, met een brand als mogelijk gevolg.

Installaties meer belast
Ook al worden de meeste elektrische installaties goed onderhouden, ze moeten wel steeds meer vermogen dragen, vindt Huybers: “Met z’n allen gebruiken we veel elektrische apparaten, waardoor de belasting op de elektrische installatie enorm is toegenomen. Nieuwe gebouwen tellen ook veel meer wandcontactdozen dan vroeger, waardoor de kans op slechte contacten is toegenomen. Juist daarin liggen de oorzaken van vlambogen en dus is het van groot belang om die bijtijds te detecteren.” Overigens verwacht Huybers wel dat vlamboogbeveiliging in de toekomst ook in Nederland verplicht wordt.

Automatisch
De vlamboogdetector AFDD (Arc Fault Detection Device) van ABB heeft een geïntegreerde installatieautomaat en is eenvoudig te monteren. Het apparaat detecteert niet alleen het risico op een vlamboog, maar beschermt de elektrische installatie ook tegen kortsluiting, overspanning en overbelasting. “Daarnaast beschikt de ABB AFDD over een continue zelftest om volledige veiligheid en continuïteit te waarborgen. Na detectie van een vlamboog schakelt het apparaat automatisch de installatie uit en wordt erger voorkomen. Daarna is het van belang om alle onderdelen, bedrading en dergelijke te controleren en de oorzaken van de vlamboog te achterhalen en weg te nemen.”